A kohéziós és az agrártámogatások megőrzéséért szólaltak fel magyar képviselők az EP-ben

Brüsszel, 2012. július 5., csütörtök (MTI) – Több magyar felszólalás hangzott el az Európai Parlament e heti strasbourgi plenáris ülésén a mezőgazdasági támogatásokkal és a ciprusi EU-elnökség programjával foglalkozó vitákban, a kohéziós és agrártámogatások megőrzésének érdekében.

 

Csütörtökön kiadott közleménye szerint Tabajdi Csaba (MSZP) a közös mezőgazdasági politikával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az EP jelentése lehetővé teszi, hogy a 2013-as közvetlen agrártámogatások ne csökkenjenek az újonnan csatlakozott tagállamokban. “Az Európai Bizottság még mindig nem oldotta meg, hogy az újonnan csatlakozott tagállamoknak egyenlő elbánás járjon az új agrártámogatási rendszerre való átálláskor” – mondta, kiemelve, hogy a termeléstől függő támogatások fenntartása különösen fontos a magyar agrárium számára.

A kohéziós pénzekkel kapcsolatban, szintén csütörtökön kiadott közleménye szerint úgy fogalmazott: “Bízom a ciprusi elnökségben, hogy a következő hat hónapban olyan megoldást talál, amivel elkerülhetjük a hazánk felzárkóztatását szolgáló kohéziós források drasztikus csökkenését. A 2014-től életbe lépő uniós költségvetés most tárgyalt javaslata … jelen formájában különösen kedvezőtlen lenne Magyarország számára, amely támogatásainak egyötödét, akár negyedét is elveszíthetné.”

Utóbbi vitában Gyürk András (Fidesz) szintén arról beszélt: “elfogadhatatlan, hogy a jövőben csökkenjenek a kohéziós fejlesztési források azon országok, így Magyarország esetében, amelyek a következő költségvetési időszak végén sem érik el az uniós fejlettségi szint 75 százalékát”. Leszögezte, hogy a kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási rendszer az európai együttműködés egyik pillére, és eleget tesz a válságkezelés azon szempontjainak is, hogy annak eszközei ne okozzanak adósságnövekedést, de növeljék a munkahelyek számát.

 

 

kvb \ egr \ gry

 

MTI

Címkék:


További hírek a Magyarország kategóriából