A Kodály a korona

A Kodály a korona
© Illusztráció: archív
Debrecen – Tíz gyertya és debreceni ajándékok fénylenek a Müpa „tortáján”.

A Kodály Filharmonikusok a világ egyik legkeresettebb csellóművészével, Várdai Istvánnal együtt koronázzák meg a Művészetek Palotája (Müpa) tizedik születésnapi rendezvényét május 3-án a fővárosban.

– A Müpa tervezése, megvalósítása és tartalommal való megtöltése is fantasztikus emberi teljesítmény – nyilatkozta dr. Papp László hétfőn sajtótájékoztatón. A polgármester köszöntőt mond a budapesti rendezvényen, amelyen Debrecen kulturális kincsekkel mutatkozik be. A Főnix Rendezvényszervező a Müpa előcsarnokában szervezendő már hagyományosnak számító Cifra Palota eseményt színesíti két gyermekprogrammal. Fellép a Csicseri és Borsó zenekar, valamint az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház – tudtuk meg Bódor Edit ügyvezetőtől. Felidézte: az idén kilenc éves Kölcsey Központ a megnyitása óta „nagytestvérként” tekint az ünnepeltre, amelyet már az ötödik születésnapján is köszöntött.

– Azon a programon tapasztaltuk, hogy milyen hangulatot teremt a Müpa emeletén zongorázó egyetemista. A Vasárnapi muzsika sorozatunk ötlete ekkor született meg – mondta. „A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara az utóbbi évtizedben sikeresen be tudott illeszkedni a megyeszékhely kulturális kínálatába” – hangsúlyozta dr. Váradi Judit dékánhelyettes. Öt tanszék, nyolc műsorszám és sok év munkája jellemzi azt a hatvan percet, amellyel a hallgatók fellépnek vasárnap – fogalmazott.

A Kodály Filharmonikusok 11, a kórus 21 alkalommal koncertezett már a Művészetek Palotája hangversenytermében – tudtuk meg a vasárnapi koncerten vezénylő Somogyi-Tóth Dániel igazgató, művészeti vezetőtől. A zenekar csellóra és zenekarra írott különleges szépségű, romantikus muzsika-kollekcióval vendégszerepel a fővárosban.

HBN–HABE