A klinikánál ráz legjobban a mentő

A klinikánál ráz legjobban a mentő
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Azt ígérte az alpolgármester, hogy felmérik, mennyibe kerülne a Móricz Zsigmond út felújítása.

A debreceni önkormányzat csütörtöki közgyűlésének végén a képviselői kérdések sorát ezúttal Madarasi István (MSZP) nyitotta meg. Azt kérdezte a város illetékesétől: maradt-e még pénz az idei keretből arra, hogy a Szabadságtelepen található Csuka utcában gréderezéssel elsimítsák a földutat? Pacza Gergely főosztályvezető azt válaszolta: idén eddig több mint 35 millió forintot költöttek ilyen célra, és még további 5 milliót fordítanak erre. A hamarosan sorra kerülő utcákat most írják össze.

Miért hagyják, hogy rázzon?

Dr. Szegedi István (Együtt) arra volt kíváncsi, tervezik-e a két klinikatelep közötti, mentőautók által is sűrűn használt Móricz Zsigmond út rossz burkolatának felújítását, és miért nem lépnek fel az út mellett, az erdőbe beálló, azt kitaposó, parkoló autósok ellen. Barcsa Lajos alpolgármester azt válaszolta: felmérik, mennyibe kerülne a Móricz Zsigmond út rendbehozása. Az ott szabálytalankodó autósokkal szemben pedig egyelőre nem tudnak intézkedni, mert nincs erre vonatkozó jogszabály, de egy ilyen megírásán dolgoznak – tette hozzá.

Parkolóház a Vágóhíd utcán

Az 1956-os forradalom áldozataira emlékeztető, a Köztemetőben elhelyezett kopjafa kezd tönkremenni, fel kellene újítani – hívta fel a figyelmet Ágoston Tibor. A jobbikos képviselő ezután azt javasolta, hogy a Vágóhíd utcán, a Kossuth Gimnázium, a Dohánykutató és a vasútvonal által határolt nagy üres telken – melyet mostanában kutyafuttatónak használnak – hozzanak létre parkolóházat. A projektbe ottani vállalkozásokat is be lehetne vonni – vélte.

Ágoston Tibor azt a lakossági panaszt is tolmácsolta, mely szerint a Füredi kapunál lévő népkonyhára járók egy része ott szemetel, és nyilvános WC-nek nézi a környéket.

Barcsa Lajos alpolgármester azt ígérte, hogy felújítják az említett kopjafát. A Vágóhíd utcai parkolóház ötletére úgy reagált, hogy ennek megvalósítása magánbefektetők dolga lenne. A Füredi út 68-ban működő népkonyhával kapcsolatban pedig azt ígérte, hogy a közterület-felügyelet oda fog figyelni a jelzett problémára.

Drága a programváltoztatás

Szabó Gyula (Fidesz) elmondta: a Gázvezeték utcai vasúti átjáróban korábban tapasztalt hatalmas forgalmi dugók sokkal kisebbek lettek, amióta a MÁV a közelmúltban beépítette a régóta kért korszerű biztosítóberendezést. – A közeli, István út, Szoboszlói út, 4-es főút kereszteződésben szintén gyakran feltorlódnak a járművek, mert nem jól állították be a jelzőlámpákat. Néhány másodperccel meg kellene növelni a Gázvezeték utca felől érkezők zöld jelzésének idejét – jelentette ki. Barcsa Lajos válaszában kifejtette: a szóban forgó útkereszteződés átépítését tervbe vették. Erre a Petőfi téri főpályaudvar kialakítása kapcsán is szükség lesz – emelte ki. Pacza Gergely főosztályvezető a témához hozzászólva hangsúlyozta: a csomópont átépítését a jövő év elején kezdenék el és májusban szeretnék befejezni. – A képviselő által kért jelzőlámpa programátírás, engedélyeztetés másfél-, kétmillió forintba kerülne, melyet a várható közeli átalakítás miatt most nem látunk célszerűnek – tette hozzá.

HBN-OCs