A kisváros jó úton van a mikrotérségi központ felé

Húsárus az országhatár túloldaláról az idei Bihar-Bihar Expón. Biharkeresztesnek a Partium felé is komoly vonz­ereje van
Húsárus az országhatár túloldaláról az idei Bihar-Bihar Expón. Biharkeresztesnek a Partium felé is komoly vonz­ereje van - © Fotó: Kovács Péter
Biharkeresztes – Munkahelyeket teremtenek, és jelentős fellendülést hoznak a város mellé települő cégek.

A tervezett ipari park és a 2018 végéig elkészülő autópálya vonzza a vállalatokat az országhatár menti kisvárosba – vélekedik Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere, aki elmondta azt is, hogy eredetileg 9,6 hektárnyira tervezték az ipari parkot, ám a terület iránt akkora kereslet van, hogy még hozzá kell csatolni legalább öt vagy hat hektárt. – A város határában létesítjük ezt a parkot, közvetlen a 42-es főút mellett. Az autópálya újabb lehetőséget nyit meg előttünk, ugyanígy a magyar-román határ közelsége is pozitívan hat a fejlődésre – jelentette ki a polgármester.

Minden erőnkkel a képzés biztosításán vagyunk.
Barabás Ferenc

Szakmunkások kellenek

– Nemrég települt be egy bútorok gyártásával foglalkozó társaság. Náluk közel húsz ember dolgozik, akik összeszerelik az előre leszabott elemeket. A vállalatnak saját telephelye van nálunk. A vezetők azt mondták, hogy legalább negyven embert szeretnének még alkalmazni. Az álláslehetőségeket folyamatosan hirdetjük, és azoknak is ajánljuk, akik közmunkára jelentkeznek – folytatta a városvezető, majd hozzátette, hogy a szakképzést kell, még megoldaniuk. Mint mondta, ezzel van a legnagyobb gond, ugyanis hiába vannak munkanélküliek és közfoglalkoztatottak, ha nincs képesítésük. – Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy biztosítsuk a képzéseket. Ez az első lépés. A bútorgyár felajánlotta, hogy partnerek lesznek a gyakorlati oktatásban.

A környéken élőknek is jó

A három, frissen érkezett cég közül az egyiket Biharkeresztesen jegyezték be, és a jelenlegi mellett egy másik gyárat is szeretnének betelepíteni. – A már bejegyzett cég beton­elemeket és térkő burkolatokat gyárt. A jövőben összesen több mint ötven embert akarnak foglalkoztatni. A másik cég székhelye Budapesten van, de mivel nemcsak hazai, hanem külföldi áruházaknak is gyártanak plakátokat, így számukra megérte ide jönni. Emellett több alapanyagot Romániából szereznek be. Nekik körülbelül húsz emberre lesz szükségük. A harmadik cég csővezetékek szigetelésével foglalkozik, de emellett egy mérnöki irodát is működtet. A gyártás mellett a fejlesztésekre is hangsúlyt fektetnek. Nekik két épületük van a városban, mindegyiket bérelik, de amint lehet, átköltöznek az ipari parkba. Ott egy hektár lesz az övék.

Így, aki akar és képes rá, az tud majd dolgozni Biharkeresztesen. A környező településekről is várunk majd munkásokat, hiszen szeretnénk, ha újra mikrotérségi központ lennénk – mondta a polgármester.

HBN–BR


A fejlődés folytatódik

A polgármester kijelentette, a jövőben újabb írásos megállapodások jöhetnek majd létre, mivel többen érdeklődnek a város iránt. Emellett néhány helyi cég is gondolkodik a bővítésen.

– Eleinte még mi kerestük fel a vállalatokat, de mikor hirdetni kezdtük az ipari parkot, többen érdeklődni kezdtek. Nemcsak nagy cégek, hanem helyi lakosok is. Szóban már megállapodtunk egy kamionszervizről és egy napelem parkról is – vázolta fel a távlati terveket Barabás Ferenc.
hirdetés