Új tojó a fészekben

2020.07.02. 17:12

Dúl a hóbagolyszerelem a Debreceni Állatkertben

Fiatal hóbagoly tojó dobogtatja a Debreceni Állatkert hím tollasainak szívét.

Fotó: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

Hím hóbaglyaikhoz június 24-én fiatal hóbagoly tojó érkezett a csehországi Ostrava állatkertjéből – adta hírül közleményében a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft. Az új jövevény épp érkezése másnapján töltötte be második életévét, a karanténidőszak leteltével pedig beköltözött a hímekhez, akiknek társaságában a látogatók is megtekinthetik, illetve könnyen meg is különböztethetik a faj tojóira jellemző kendermagos mintájú tollazatának köszönhetően. Az intézmény reményei szerint a madarak hamarosan párba állnak, és idővel ők is hozzájárulnak majd a jelenleg valamivel több mint ötszáz egyedet számláló európai állatkerti populáció gyarapodásához.

Fotó: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

Az északi sarkvidéken költő hóbagoly (Bubo scandiacus) a legészakibb elterjedésű és egyik legnagyobb termetű bagolyféle; költési helye és kóborlásának mértéke általában a legfőbb prédaállatát jelentő lemmingek gyakoriságától függ. A tundraéghajlathoz és havas környezethez jellegzetes külső jegyekkel alkalmazkodott: nagyrészt fehér színének köszönhetően beleolvad környezetébe, lábát pedig a lábujjakig érő sűrű fehér tollazata csizmaként védi a hidegtől. A hóbaglyok természetvédelmi helyzete egyre aggasztóbb, miután globális populációjuk egyedszáma mindössze három generáció alatt több mint 30 százalékkal csökkent a klímaváltozás okozta élőhely-átalakulás és táplálékszegénység, az orvvadászat, valamint a közúti balesetek következtében – így e különleges faj 2017 óta „sebezhető” besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában