A kistérség, ami mindent megtesz az időseiért

A kistérség, ami mindent megtesz az időseiért
© Illusztráció: Matey István, archív
Hajdú-Bihar – Ahogy egyre több az idős ember, úgy szigorodik a jogosultság feltételrendszere.

Sok olyan idős ember van, akik már nem tudják ellátni magukat, viszont nem szorulnak állandó segítségre sem. Nekik találták ki a házi segítségnyújtás intézményét, amit két éve még mintegy 130 ezer szépkorú vett igénybe Magyarországon. Csakhogy egy évvel ezelőtt, a rászorultsági küszöb emelésével jelentősen szigorodtak a bekerülés feltételei.

Az ellátásból kiszorultakon próbál segíteni az a kistérségi együttműködés, melynek keretében kilenc bihari település önkormányzata közmunkások révén igyekszik támogatni az érintetteket. Bevásárolnak nekik, felvágják a tűzifát, kiváltják a gyógyszert, ha kell; éppen, úgy, mint ahogy a házi segítségnyújtás keretében a hivatásos családsegítők teszik.

Egy álom kapujában

Miközben a hazai népesség elöregedése folytatódik, a fiatalabb családtagok pedig általában nem tehetik meg, hogy munka mellett az elesett rokont pátyolgassák reggeltől napestig, az idősgondozás szerepe egyre inkább felértékelődik. Hajdúdorogon van idősek napközije, működik a szociális étkeztetés, valamint a házi segítségnyújtás intézménye is, mégsem teljes az örömük. „Miután az Európai Unióban 2016 a szépkorúak éve, az önkormányzatunk idén elindítja azt a projektet, melynek révén (reményeink szerint 2017. tavaszán) átadhatjuk a 18-20 fős, bentlakásos idősek otthonát” – szaladt előre az időben Csige Tamás polgármester.

A városvezető a jelenről elmondta, hogy az idősek napközije jelképes összegért napi háromszori étkezést, valamint találkozási és kulturálódási lehetőséget kínál a szépkorúaknak, aki pedig már nem tud az otthonából kimozdulni, azt a házi segítségnyújtás keretében látják el a szakemberek.

Ahol nagy az ínség

Komádiban tavaly karácsonykor 1270 csomagot osztott ki az önkormányzat, ami Tóth Ferenc polgármester szerint jól mutatja, hogy milyen sok rászoruló van a településükön.

– A bihari kisváros idősek otthonában két telephelyen összesen mintegy 25 főt látnak el a nap 24 órájában. Ezen kívül működik a házi segítségnyújtás, illetve a kistérség kilenc települése közmunka keretében látja el azokat a segítségre szoruló embereket, akik házi gondozásra a szabályok szerint nem lennének jogosultak – vetett számot a lehetőségeikkel a települési vezető.

A 2 ezer 650 főt számláló Bagamérban nagyjából 450, hatvan év feletti ember él. „Mi olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a településünkön működik a református szeretetotthon, ahol a családok jó helyen tudhatják az idős, elesett rokonaikat. Ezen kívül családsegítő is működik a faluban három fővel, akik minden munkát elvégeznek a ház körül (bevásárolnak, ha kell, kimosnak stb.), amire az idős embereknek szükségük van. Az ebédet pedig a közmunkások segítenek kihordani. Szóval mindenki teszi a dolgát, nincs is panasz a faluban a szolgáltatásra” – osztotta meg velünk tapasztalatait Orvos Mihály polgármester.

Akik nem adják fel

– Miután csökkent az állami normatíva, voltak olyan szervezetek, amelyek kivonultak a házi segítségnyújtásból. Az önkormányzat nem tartozik közéjük, mi akkor sem engedünk a szolgáltatás színvonalából, ha esetleg az állam kevesebb forrást juttat erre a célra, mint korábban – tudtuk meg Szőllős Sándortól. Bocskaikert polgármestere elmondta, hogy működik náluk egy humán szolgáltató központ, ami a házi segítségnyújtás mellett a gyermekjóléti feladatokat is ellátja.

– A gondozónők rendszeresen felkeresik otthonukban az időseket, és amiben csak tudnak, segítenek nekik. Az elvégzett teendőket külön naplóban vezetik, ez tehát megfelelő módon dokumentálva van – fogalmazott a polgármester, említést téve arról, hogy működik náluk idősek klubja is, ahol a magukat még jól bíró szépkorúak irigylésre méltóan aktív életet élnek.

– Petneházi Attila –


Mi a házi segítségnyújtás?

A házi segítségnyújtás biztosítja az idősek gondozását a család általi gondozást kiegészítve, vagy a családi gondozást nélkülözők számára, illetve a fogyatékos személyek, vagy az egészségi állapotuk, valamint szociális helyzetük miatt rászorulók házi gondozását. A házi segítségnyújtás potenciális ellátottjai számos módon értesülhetnek az ellátási forma létezéséről és igénylésének módjáról. Így valamennyi szociális intézményben, az önkormányzati irodákban, a háziorvosoknál, az intézmények honlapján, a helyi médiában és szórólapokról is tájékozódhatnak.
hirdetés