A kisállattartás tízparancsolata

A kisállattartás tízparancsolata
© Fotó: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Kutyust vagy cicust magunkhoz venni nem csak akkor mulatságos, amikor a kisállat még kölyök, cuki és játékos.

  1. A felelősség az első pillanattól az utolsóig szól, és kedvencünkkel nem pusztán házőrzőt vagy társat, hanem családtagot is nyerünk magunknak.
  2. Észbe kell vésni, mit szabad és mit nem szabad tennünk; mi az, amit mindig be kell tartanunk ahhoz, hogy szerethető, gondoskodó gazdik legyünk.
  3. Csak annyi állatot szabad magunknál tartani, amennyit megfelelően el tudunk látni. Sose tartsunk olyan állatot, amelyet mi csupán kölyökként szeretnénk; sem a kutya, sem a macska nem játékszer, amit félredobhatunk, ha már nem kell.
  4. Légy velük jóban, rossz­ban, öregségben! Légy türelmes! Ne szidj, ne büntess túl szigorúan, és légy mindig következetes! A kutyának és a cicának a gazdi a legjobb barátja, viszont ők még a legerősebb kapocs esetén sem értik meg mindig, hogy mit akarnak tőlük! Idő kell mindenhez!
  5. Biztosítsd a megfelelő ételt és tisztaságot számukra!
  6. A kutya és a cica is szereti a jó falatokat, és hasznos, ha ezeket a gazditól kapja.
  7. Játssz velük! A gazdi a legfontosabb, és a kedvenc szenved, ha nem kapja meg azt a szoros kapcsolatot, amire vágyik! Minden nap legyen egy olyan időszak, ami csak kettőtöké! Ne hagyd túl sokáig magára!
  8. Biztosítsd a mozgás lehetőségét; szabadban, kerten kívül is. Hadd futkározzanak, játszanak a társaik között, réten, erdőben, parkban!
  9. Fogadd el, hogy a kutyáknak és a macskáknak is vannak egyéni tulajdonságai, amiket idővel már nem lehet megváltoztatni. Ahogy a tiédet sem! Tolerancia, hiszen ezek legalább olyan fontosak a kedvencnek, mint a sajátjaid neked! Ne üsd meg! A kutya és a macska is árthatna neked, de a jól nevelt, hűséges kedvenc ezt sose teszi. Gondolj mindig erre!
  10. Beszélj hozzájuk! Szeretik a hangodat! Ne kényszerítsd őket arra, hogy vásári mutatványosok legyenek! Ne kelljen bohóckodniuk, szót fogadniuk idegeneknek, hiszen az életük nem a cirkusz!

– legyjogazdi.blog.hu –