A kis zöld robot legyőzi a gonosz zsarolóvírusokat

A kis zöld robot legyőzi a gonosz zsarolóvírusokat
© Fotó: bitport.hu
Budapest – A régi Androidot használók, azaz a teljes tábor mintegy 10 százaléka nincsen biztonságban.

Az asztali és hordozható Windows-os gépek számával vetekszik az androidos eszközök mennyisége, ideális célpont lehetne tehát a támadók számára ez a felhasználói tábor. Mégis, a kis zöld robot rajongóinak kevésbé kell tartani a WannaCry-hoz hasonló fenyegetésektől. A Google ugyanis minden, legalább 4.4-es Androidot futtató eszközéhez közzéteszi a biztonsági frissítéseket, ráadásul havonta update-eli a készülékeket. Ezzel több mint 735 millió, a Google mobil operációs rendszerét futtató okostelefon és tablet kap rendszeresen karban tartott védelmet – írja a bitport.hu.

Csak egy példa: amikor kiderült, hogy a CIA korábban a nyilvánosság előtt ismeretlen Android hibákat használt ki hírszerzési célokra, a Google nyugodt lelkiismerettel állhatott a felhasználók elé azzal, hogy egy ideje már javították a sérülékenységet. Az amerikai keresőóriás erőfeszítései mellett néhány nagy gyártó (például a Samsung) saját biztonsági frissítéseket is megjelentet. Ettől függetlenül sajnos a régi Androidot használók (a teljes tábor mintegy 10 százaléka) nincsen biztonságban. És az is rontja a hatékonyságot, hogy a frissítések eszközökhöz való eljuttatása a szolgáltatók feladata lenne, ám ez gyakran pont miattuk válik lehetetlenné.

A ransomware-eket készítők egyértelmű célja, hogy pénzt keressenek az állományok titkosításával (pontosabban az áldozatok titkosított fájljainak feloldásával). Ezért főleg olyan célpontokat támadnak, melyekről feltétezik, hogy anyagilag megengedhetnek maguknak egy ilyen kiadást – akik általában nem a régi okostelefonokat használók. Ergo, akik nem engedhetik meg maguknak egy újabb készülék beszerzését, azok valószínűleg egy 300 dolláros feloldási számlát sem fognak kicsengetni. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy sosem éri zsarolóvírus-támadás ezeket a felhasználókat, de az esélye igen alacsony.

Nem terjed tovább a fertőzés

A WannaCry a számítógépes hálózatokon keresztül egy standard megosztóeszköz használatával terjed, ezért volt képes nagyjából 200 ezer számítógépet megfertőzni addig, amíg az első, leállítására tett kísérletek sikerrel nem jártak. Az Android telefonok és tabletek zöme ugyan folyamatos kapcsolatban van a mobilszolgáltatókon keresztül, a fentihez hasonló egymáshoz kötöttség nem jellemezi őket – még akkor sem, amikor egy irodában használják a készülékeket, vagyis hiába kap ransomware fertőzést az alkalmazottak egyike a telefonjára, a többiek szinte teljes mértékben biztosak lehetnek abban, hogy készülékeik nem válnak a WannaCry-féle kártevők áldozatává.

ÉKN