A kínai kormányfő szerint "nélkülözhetetlen a szólásszabadság"

Alapvetőnek nevezte bármely ország számára a szólásszabadságot a kínai kormányfő a CNN-nek adott vasárnapi interjújában.

“Akár fejlődő, akár már erőssé vált országról van szó, a szólásszabadság nélkülözhetetlen”- mondta Ven Csia-pao.

A kínai miniszterelnök megemlítette, hogy a több mint egymilliárd lakosú Kínában 400 millió internethasználó, és 800 millió mobiltulajdonos van már. Szóba hozta, hogy ő maga is gyakran használja a világhálót. ” Éles megjegyzéseket is olvasok a kínai kormány munkájáról, de dicsérő szavakat is látok jócskán”- közölte Ven Csia-pao.

A kormányfő ugyanakkor elhárította a nemzetközi kritikákat, főleg jogvédő csoportok heves bírálatait, amelyek szerint Peking keményen cenzúrázza az internetet. Ven Csia-pao azzal válaszolt, hogy a kínai vezetés mindent megtesz a fejlődésért.

“Gyakran mondogatom: nemcsak hagynunk kell, hogy az emberek rendelkezzenek a szólásszabadsággal. Fontosabb, hogy olyan viszonyokat teremtsünk, amelyek közepette véleményezni tudják a kormány munkáját. Ezáltal van ellenőrzés és bírálat a nép felöl, amelyek révén a kormány olyan helyzetbe kerül, hogy még jobb munkát kell végeznie”- mondta a kínai miniszterelnök.

– Független Hírügynökség –