A kínai hadsereg senkit nem fenyeget a védelmi miniszter szerint

A kínai védelmi miniszter szerint a kínai hadsereg növekedése nem jelenet fenyegetést. Liang Kuang-lie ezt azon a fórumon közölte, amelyet a vietnami városban, Hanoiban tartanak az ázsiai hadügyi vezetők az amerikai védelmi miniszterrel.

Kína védelmi képességének fejlesztése senki ellen nem irányul, csupán saját biztonságát, valamint a nemzetközi békét és stabilitást szolgálja”- közölte a kínai védelmi miniszter, akinek megfogalmazása szerint hosszú távú, békés fejlesztést hajtanak végre a kínai hadseregben. A kínaiaké egyébként a világ legnagyobb létszámú hadserege jelenleg.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter hétfőn tanácskozott kínai kollegájával a két ország közötti katonai kapcsolatos szorosabbá tétele érdekében. Kína ugyanis felmondta idén januárban a Washingtonnal kötött védelmi megállapodást az Egyesült Államok Tajvannal kötött fegyverüzlete miatt.

A Hanoiban kezdett fórum az első olyan tanácskozás, amelyen a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségéhez, az ASEAN-hoz tartozó tíz ország védelmi miniszterei tanácskoznak a térség meghatározó erőivel, az Egyesült Államokkal, Ausztráliával, Új-Zélanddal, Indiával, Japánnal, Oroszországgal, Kínával, és Dél-Koreával.

– Független Hírügynökség –