A kimentésére küldött amerikai katonák egyike ölhette meg a segélymunkást

Linda Norgrove
Linda Norgrove
Amerikai katona ölhette meg azt a brit segélymunkást, aki a kiszabadítására indított mentőakció közben halt meg – írta csütörtökön a Guardian.

A brit lap információi szerint az amerikai katona a küldetés közben egy gránátot dobott annak a helynek a közelébe, ahová a túszejtőitől elmenekült segélymunkás nő elbújt. A 36 éves skóciai asszony halálával végződött mentőakciót követően hivatalosan azt közölték, hogy a túszt az elrablói, a tálibok ölték meg a kimentésére indított misszió közben. Az ügyben vizsgálatot rendeltek el az Egyesült Államokban. Az érintett katona ellen várhatóan fegyelmi eljárást indítanak majd.

Linda Norgrove a múlt pénteken halt meg a félresikerült túszmentő akció közben

A 36 éves afganisztáni segélymunkás, Linda Norgrove a múlt pénteken halt meg a félresikerült túszmentő akció közben. A nő Skóciában született, két gyermeke volt. Afganisztánban hosszú évek óta segélymunkásként dolgozott: előbb az ENSZ-nek, legutóbb pedig az amerikai DAI szervezetnél. Szeptember 26-án ejtették túszul, amikor egy konvojban utazott egy Pakisztánnal szomszédos tartományban.

A kabuli és londoni informátorokra hivatkozó Guardian szerint a nő kiszabadítására indított akció közben a Linda Norgrove-nak sikerült elmenekülnie a túszejtőitől. Ezután a nő állítólag elbújt a terepen, és az esetleges sérülések elkerülése érdekében embrióhoz hasonlatos pózba gubózva várta, hogy rátaláljanak.

De az amerikai katonák nem vették észre őt, és egyikük egy repeszgránátot hajított el, ami a nő búvóhelye közelében robbant fel – megölve a 36 éves asszonyt. Az esetről az érintett katona hosszú ideig nem tett jelentést a feletteseinek – írta a brit lap.

Az akció után közzétett hivatalos jelentés szerint a segélymunkás akkor halt meg, amikor a túszmentő akció közben az egyik tálib felrobbantotta a mellére erősített robbanószerkezetet. De azóta kiderült, hogy vélhetően az amerikai katona gránátja okozhatta a nő halálát, ezért az ügyben vizsgálatot indítottak a Pentagonban – aminek eredményeképp fegyelmi eljárás várhat az érintett kommandósra.

Az esetről előkerült új információk akkor bukkantak fel, amikor a brit kormányfő, David Cameron fogadja az Afganisztánban szolgáló amerikai haderő főparancsnokát, David Petraeus tábornokot. A brit miniszterelnök csütörtökön délután találkozik az amerikai parancsnokkal – találkozójuk még az incidenst megelőzően szervezték.

– Független Hírügynökség –