A kibeszélő műsorokat vizsgálta az adatvédelmi ombudsman

Nem előre, hanem utólag kell hozzájárulást kérni a kibeszélő műsorok szereplőitől, hogy leadhatják-e a róluk készült képeket – többi között ezt az ajánlást fogalmazta meg az adatvédelmi biztos. Jóri András a hozzá beérkezett panaszok miatt vizsgálta a kereskedelmi csatornák műsorait.

Jóri András adatvédelmi biztos a kereskedelmi csatornák kibeszélő műsorait vizsgálta: megvalósul-e a szereplőkkel kapcsolatos jogszerű adatkezelés. Az ombudsmanhoz forduló panaszosok ugyanis azt kifogásolták, hogy a műsorkészítők nem tájékoztatták őket arról, hogy pontosan milyen forgatáson fognak részt venni és a témával kapcsolatban is megtévesztették őket.

A beadványok szerint a felvétel helyszínen a szereplőknek megalázó bánásmódban volt részük, a velük aláíratott nyilatkozat pedig adatvédelmi és jogi szempontból is kifogásolható részeket tartalmazott.

Az adatvédelmi biztos helyszíni vizsgálatokat tartott amiatt: érvényesül-e az adatvédelmi törvényben meghatározott tisztességes adatkezelés, illetve a tájékoztatási kötelezettség. A szabályok szerint az érintettnek ugyanis tudnia kell, hogy adatait kinek és milyen célból adja át. Ráadásul különleges adatokról is szó van, hiszen a produkcióban sokszor szóba kerül a szereplők egészségi állapota, kóros szenvedélye, ideológiai nézete vagy épp a szexuális életével kapcsolatos információk.

Az ombudsman ajánlásai szerint a kibeszélő műsorok gyártásakor ki kell küszöbölni azt az egyenlőtlenséget, amibe a szereplő – éppen a meglepetésen alapuló szerkesztési elvek miatt – belekerül. Ha nem tudja előre, hogy mi a téma és kik lesznek még a vendégek, akkor a forgatás végén kell eldöntenie, hogy hozzájárul-e a műsor nyilvánosságra kerüléséhez.

A váratlan fordulatok miatt tehát az előzetes hozzájárulás nem jogszerű.
A műsorgyártó pedig – aki tehát az adatkezelő – köteles az aláírt szerződés egy példányát átadni a szereplőnek. Azoknak az adatait, akik valami miatt mégsem kerülnek be a műsorba, a lehető legrövidebb időn belül törölni kell.