A kevesebb, nekünk több

A kevesebb, nekünk több
Kétezer-hétszáz milliárd forint – ennyi közel hárommillió magyar magán-nyugdíjpénztári tag megtakarítása. Fabók Ágnes jegyzete

Legalábbis ennek az összegnek a sorsa miatt aggódva fordult Brüsszelhez számos biztosító. Eközben a kormány 420 milliárdról beszél, mármint, hogy ennyit hasznot várnak a felfüggesztett utalások után.

De megmondom őszintén, hogy engem leginkább csak az érdekel, hogy az én kis befizetéseimet hogyan fogja ez a jövőben érinteni. Mert az ország vezetői ugye nyugtatnak, ez tiszta sor, ez áll érdekükben. A biztosítók hiszerizálnak, ez is rendben. De miközben mindkét fél a soknullát tartalmazó összeg felett vircsaftol, addig ki mondja majd nekünk meg őszintén, hogy mivel járunk jobban, a magánnal vagy az államiba visszatéréssel?!

Lehet, hogy kicsinyes dolog ez, de magamat, s úgy általában átlagember sorstársaimat ismerve mindannyiónkat jobban érdekel az a néhány tíz-, százezer (ne) adj’ Isten millió forintunk sorsa. Mert nekünk az kevés, több, mint a sokmilliárd elérhetetlen, s felfoghatatlan mennyisége.

Sajnos, van egy olyan rossz érzésem, hogy akármelyik fél sorsára is dől el az egyébként meddő vita (a nyugdíjrendszer kialakítása ugyanis nemzeti hatáskörbe tartozik), mi húzzuk a rövidebbet.

Fabók Ágnes

agnes.fabok@inform.hu

Pártreakciók a kormány második akciótervére

Szijjártó: a nyugdíjak megvédése a legfontosabb

Ki kell kérni az emberek véleményét a magánnyugdíjbefizetésekkel