A készülődés legyen örömteli!

Akt.:
Az adventet és a karácsonyt a hagyomány angyalokkal is benépesíti
Az adventet és a karácsonyt a hagyomány angyalokkal is benépesíti - © Fotó: Dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – „Aki teremtett bennünket, az szeretettel fordul felénk.”

– Számomra örömteli és fölszabadult légkört teremtett a város adventi készülődése. Lukács evangelista szavai jutottak erről eszembe: „Hirdetek nektek nagy örömet!” – árulta el Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Szerinte ez még az egyházi mondanivalók között is el szokott sikkadni, mert a születés titka, a fények, a gyertyagyújtás mellett van egy központi üzenete a karácsonynak: az öröm. Az öröm befogadása együtt jár Jézus Krisztus befogadásával. Aki nem jól fogadja be Jézust, és megmarad savanyú, régi vágású keresztyénnek, akkor az valamit nem értett meg a karácsony titkából – vallja. Mert az a nagy öröm, ami jellemzi a karácsonyt, onnan indul, hogy a Magnificat-ban, a Mária hálaénekében van egy angyali mondat: „Örülj, kegyelembe fogadott!”

– Számomra az öröm, mint egy vörös fonal ott van a karácsonyban, és az jelenti a karácsonyt. A világosság, az élet és az öröm összekapcsolódik, és az, mert üdvözítő született. Ez a páratlan öröm tartalma, hogy nem akárki született meg, hanem az üdvözítő, és aki efölött nem tud örülni, az más fölött még kevésbé.

Isten szeretetéről szól

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája szerint a karácsonyt másképp nem is lehet megélni, mint keresztényként. Szép dolog azt mondani, hogy a szeretet ünnepe ez, de az Isten szeretetéről szól. S hogy tud-e újat mondani a karácsony évről évre?

– Akkor, ha a hiszem azt, hogy abban a várakozásban, abban az elcsendesülésben, abban a készülésben, ami megelőzi a nagy ünnepet, abban Isten szól hozzánk. Az által, ha egy közösségben, egy településen a keresztény értékek vállalhatók, megmérhetők, sőt vonzó módon vannak jelen, így azok is rátalálhatnak, akik esetleg neveltetésükből vagy világnézeti megfontolásból ezt nem tartanák természetesnek. Egy közös gyertyagyújtás sokat segíthet abban, hogy nehogy valaki a környezetünkben Isten szeretete és a megszülető Istengyermek nélkül akarja ünnepelni a karácsonyt. Az ünnepen keresztül Istennek van mondanivalója számunkra, kinek-kinek személyesen. Így kell az előkészületet felhasználni: csöndet is kell teremtenünk, mert az Isten a csöndben szól. Ezt nem szabad elfelejtenünk! – int Kocsis Fülöp.

Válaszadás

– Advent mindig a várakozás időszaka. Adventus Domini: az Úr jövetelét várjuk. Az Úr jövetele, amire meghív bennünket, az nem más, mint egy válaszadás, az emberiség, az ember nagy kérdésére, ami nem az, hogy létezik-e Isten, vagy van-e valamilyen felsőbb hatalom, hanem hogy a létező Isten milyen – mondja Törő András, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöki titkára. – S míg a karácsonyra készülünk, az Úr eljövetelére, addig azt tudjuk meg az Istenről, hogy szerető Isten. Aki teremtett bennünket, az szeretettel fordul felénk. Ezt ünnepeljük karácsonykor, hogy az a tapasztalat, amit a bűnbeesés alkalmával az első emberpár megszerzett, hogy bezárult az ég, karácsony éjszakáján újra kinyílik. Isten szeretete közénk érkezik, és ahhoz, hogy ünnepelni tudjunk, szükségünk van előkészületre. Katolikus egyházunk hagyománya ebben az előkészületben kíván segíteni, ahogy a sötétség- ből a világosság felé, Isten szeretete felé megérkezünk – mutat rá.

– Régi hagyományunk, hogy rorate szentmisékkel készülünk reggel a katolikus templomokban. Akik már voltak ilyen hajnali szentmisén, tudják, hogy különleges hangulatuk van, hiszen áldozatot kell hoznunk, el kell indulnunk, és a közösségben találkozunk egymással, találkozunk az Istennel. A közösségi élmény, amellett, hogy egymás felé fordít bennünket, segít azon az úton, hogy találkozzunk ezzel a szeretettel.

– Szakál Adrienn –


Az ünnep üzenete egész évben érvényes – vallják az egyházak képviselői
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - „Krisztus beszélt az Ő második eljöveteléről is, amelyre a szívet kell felkészíteni.” – Vasárnap megkezdődik advent szent ideje, mely Krisztus eljövetelére való várakozást jelent. A régi időkben egy uralkodó eljövetelét futárok vitték hírül az embereknek és ez val...
Budapest - Advent üzenete most, 2018-ban a leginkább az, hogy legyen idő a lelkünkre és szánjunk időt a felkészülésre, mert "türelmetlenségkultúrában" élnek az emberek - mondta az Angyalföldi Szent Mihály-plébánia kormányzója szombaton az M1 aktuális csatornán. Hodász András közölte: az a...
Budapest - A kárpátaljai magyar árvák támogatására hirdettek adománygyűjtő akciót: a pénzadománnyal segíteni vágyókat jótékonysági pálinkázással és előadóművészek, táncosok, zenekarok fellépésével várják a Vörösmarty téri Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásáron szombaton. A Magyar A...