A kerékpársáv egyirányú

Fontos, hogy körültekintően közlekedjünk
Fontos, hogy körültekintően közlekedjünk - © Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Hiába rendelkezik a biciklisek 70 százaléka jogosítvánnyal, sokan mégsem ismerik a szabályokat.

A jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő biciklijüket. Sokan azonban szabálytalanul, a forgalommal szemben közlekednek a Bolyai utcai kerékpársávon.

– Amíg ott voltam, két perc alatt négy ilyen eset fordult elő – hívta fel a figyelmet a Napló Agora levelező fórumának egyik olvasója.

A témát a legnagyobb közösségi oldalon működő, Debrecenben halottam elnevezésű csoport tagjai is felkapták. Ott az egyik hozzászóló arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kölcsey Központ mögött, a Füvészkert utcán ugyanez a helyzet. Ráadásul arra még a gyalogosok is „csapatostul vonulnak” a kerékpárúton minden reggel, a csengetésre pedig nem szoktak kulturált reakciókat adni – fogalmazott.

Szabálytalan haladás

A kerékpársáv használatának szabályáról Szanyi Gergely, a Magyar Kerékpárosklub debreceni vezetője lapunknak azt mondta: az útból sárga vonallal leválasztott kerékpársáv minden esetben egyirányú. Az út menetirányának megfelelő jobb oldalon kell rajta haladni. Aki ezzel szemben közlekedik a sávban, tényleg szabálytalankodik. Ennek megfelelően ugyanez vonatkozik a város másik kerékpársávjára, a Füvészkert utcaira is. A szakember arról is beszámolt, hogy ez utóbbi elkészültekor a honlapjukra feltöltöttek egy ezt magyarázó anyagot, ami jelenleg is elérhető.

– Az emberek alapvető viselkedése attól, hogy kerékpárra ülnek, nem változik meg. Vagyis aki csibész, hajlamos a szabályokat semmibe venni, az ebben a helyzetben is meg fogja ezt tenni – jelentette ki Szanyi Gergely.

Hozzátette: a kerékpársávot nem rendeltetésszerűen használók nemcsak a szabályosan közlekedő biciklisekre veszélyesek, hanem azokra az autósokra is, akik a kerékpársávba betorkolló kis utcákból akarnak kifordulni és nem számítanak arra, hogy ott nekik jobbról jön a biciklis.

Ennek ellenére a Magyar Kerékpárosklub debreceni vezetője szorgalmazta újabb kerékpársávok kialakítását a városban.

HBN–OCs
hirdetés