A kerámiáknak történetük van

A kerámiáknak történetük van
© Fotó: Kiss Annamarie
Debrecen – Még egy hétig láthatók a népi fazekasmunkák Debrecenben.

– A Déri Múzeumban 2018. augusztus 18. óta tekinthető meg a Párhuzamosok találkozása – A magyar népi kerámia emlékei két magángyűjteményben nevet viselő kiállítás, mely még egy hétig elérhető az érdeklődők számára.

Két erdélyi származású orvos, dr. Bódi István és dr. Sipos József magángyűjteményének válogatott darabjainak bemutatása során több mint félezer népi fazekasmunkával találkozhatnak a látogatók.

Fotó: Kiss Annamarie

Napjaink új perspektívái

A kiállítás utolsó hetének indítására szakmai napot rendeztek a múzeumban, hétfőn a kerámiakiállítások új vizuális megjelenési formái, valamint az új látogatói perspektívák keresése állt a középpontban.

– Ezen napon azt járjuk körül, hogy a kerámiák kiállításának milyen változatai voltak a korábbi évtizedekben, az elődeink hogyan nyúltak ezekhez a tárgyakhoz, valamint, hogy napjainkban milyen új perspektívákat próbálnak a múzeumok, muzeológusok, kurátorok felkínálni a látogatók számára – mondta el Magyari Márta, a kiállítás kurátora. A debreceni kerámiakiállítás igen népszerű volt, több ezren látogatták az elmúlt fél évben.

Fotó: Kiss Annamarie

Nosztalgikus relikviák

– Ezek a tárgyak sok emberben elindítanak valamilyen folyamatot, mely során visszaemlékeznek a gyerekkorukra, a nagyszülők otthonára. Megfigyeltük, miután a látogató kap egy benyomást, vagy nagyon elmélyült, és sok időt eltölt a kiállításon, ha pedig nem fogja meg, akkor elég hamar távozik – osztotta meg tapasztalataikat a szakember.

Kiemelte azt is, hogy a kerámiák legnagyobb értéke, hogy egyedi és kézműves tárgyakról van szó, melyeknek történetük van. A készítés és a használat lenyomatai megtalálhatók ezeken a tárgyakon.

– Kiss Dóra –