A kényelemről vitatkoznak

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Matey István - HBN archív
Debrecen – A DKV válaszolt a 2-es villamos elindulása kapcsán megfogalmazott civil kritikákra.

Mint arról beszámoltunk, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (Derke), a 2-es villamos 26-ai elindulása kapcsán várható jelentős közlekedési átszervezés kapcsán néhány napja kritikát fogalmazott meg. Erre most válaszolt a DKV Debreceni Közlekedési Zrt.

Ritkábban, de kényelmesebben

A cég illetékese egyebek mellett ezt írta: egy új CAF villamos csaknem dupla annyi utast képes elszállítani, mint egy csuklós autóbusz. Majd így folytatta: „a járművek férőhely számításánál a szakhatóság sajnos nem azonos paramétereket vett figyelembe, amely az autóbusznál végzett számítás esetén 8 fő/m2, míg a villamosok esetében 4fő/m2.”

Amennyiben az új villamosok is ugyanúgy 5 percenként követnék egymást mint ahogy azt a 31-es és 32-es autóbuszok a Nagyállomásnál és a Piac utcán jelenleg teszik, rossz lenne a villamos kihasználtsága, sok üres férőhely maradna – olvasható az anyagban. Ugyanakkor megjegyzi, hogy „a villamosok a reggeli csúcsidőszakban 6 percenként követik majd egymást, ami az 5 perces követési időhöz képest jelentéktelen, az utasok által gyakorlatilag nem érzékelhető változás. A nagyobb járműkapacitás miatt az utazási körülmény, komfort jelentősen javulni fog.”

„A 2-es villamos menetrendje az 1-es villamos menetrendjével kielégítően összehangolt, a menetrend többszöri ellenőrzése után sem tapasztaltunk a Nagyállomásnál egymást fedő indulási időpontokat.”

A DKV azt valószínűsíti, hogy a Derke az új menetrendet a jelenleg érvényben lévő menetrenddel hasonlította össze, nem pedig a március 1-jétől tervezett új menetrenddel.

HBN-OCs


Nem vált meg a villamos?
Debrecen – A civilek szerint a 2-es villamos csak részben lesz képes pótolni a megszűnő buszokat.


Gyorsabbnak, jobbnak ígérik a buszközlekedést
Debrecen – A forgalomszervezők jó átszállási lehetőséget ígérnek, de külön jegy nem lesz hozzá.


Olcsóbbá válhat hazajutni a buliból
Debrecen – Az Agorán nem aratott sikert a „józsai járatok” elvágása a Nagyállomástól.


Kevesebb busz, több villamos márciustól
Debrecen – Az új villamos elindulása után sokaknak át kell alakítani közlekedési szokásaikat.


Február 26-án már felszállhatunk a kettes villamosra
Debrecen – Bő két hét múlva beindul az új villamosjárat próbaüzeme, immár utasokkal.


Változások a közösségi közlekedésben a 2-es villamos elindulásával
Debrecen – A 2-es villamos február 26-án kezdi meg az utasok szállítását a teljes vonalon, utasforgalmi próbaüzem keretében.