A Kenézyben még tárgyalnak

A Kenézyben még tárgyalnak
A szakszervezeti bizottság szolidáris, mégsem követeli a bérkiegészítés kifizetését.

Szabolcs megyében sikerült elérni, hogy a kórházak dolgozói (akik a megyei egészségügyi holding alkalmazottai) részesüljenek a közalkalmazottaknak járó keresetkiegészítésben. Debrecenben szintén egészségügyi holding működik, de a szakszervezet itt nem áll elő hasonló követeléssel.

Mi az oka? – kérdeztük dr. Boros Miklós szakszervezeti titkárt, utalva arra is, hogy a kiegészítés éppen a legalacsonyabb jövedelműeknek járna: azoknak, akiknek bérlapján havonta bruttó 340 ezer forintnál kisebb összeg szerepel. Feltehető, hogy a fiatal orvosok és a nővérek döntő többsége ebbe a kategóriába tartozik.

– Egyetértünk a szabolcsiak követelésével, szolidaritásunkat kifejezve többen rész is vettek közülünk a pénteki tüntetésen – kezdte a választ Boros Miklós, hozzátéve: azt várják az Alkotmánybíróságtól, hogy nyilvánítsa tövényellenesnek a megállapodást, amely a bérezésben különbséget tesz az eltérő szektorokban dolgozók között.

– Ha az Alkotmánybíróságra várunk, ebből biztosan nem lesz pénz az idén – jegyeztük meg a beszélgetés e pontján. A szakszervezeti vezető ekkor arról tájékoztatott, hogy Debrecenben éppen bértárgyalást folytatnak a holding vezetőivel. Ha sikerül jó megállapodást kötni, akkor annak eredményét mindenki minden hónapban tapasztalni fogja, nem csak a bruttó 340 ezer alatti jövedelműek, s nem csak két alkalommal.

– De, ha a bértárgyalás nem hozza a várt eredményt, akkor még erről a kétszer 49 ezerről is lemaradnak az alkalmazottak – vetettük közbe, ám Boros Miklós bizakodónak tűnt.

Úgy érzi, jól haladnak a tárgyalások, s a megállapodásuk eredménye január 1-jéig visszamenőleg lesz érvényes – tájékoztatott. Megígérte azt is, hogy utólag válaszol majd a bértárgyalás eredményével kapcsolatos kérdéseinkre. Ennél többet azért nem akart mondani, mert attól tartott, hogy azzal rontaná a tárgyalási pozíciójukat.

képalá: Nyíregyházán múlt pénteken mintegy kétszázan tüntettek a kiegészítésért

Idézet Az eredményét mindenki minden hónapban tapasztalni fogja Boros Miklós

Nyíregyházán megkapják

Tavaly októberben a kormány és az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság megegyezett arról, hogy a költségvetési szervezeteknél dolgozó közalkalmazottak 2010-ben kétszer 49 ezer forintos keresetkiegészítésben részesülnek. A tárgyalásról az EDDSZ és a Liga Szakszervezetek is kivonultak.

Most ők állnak ki a holdingban dolgozó alkalmazottakért. Nyíregyházán pénteken demonstráción adtak nyomatékot a bérkiegészítési követelésnek, mely után a szabolcs megyei önkormányzat 200 millió forintot különített el fedezetként. (Ez valószínűleg az igénynek csak egy részét fedezi majd.)