A kémények 5 százaléka életveszélyes

Minden tizedik kémény javításra szorul az országban a Magyar Kéményseprők Országos Ipartestületének összesítése szerint.

Leikauf Tibor, a szervezet alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a kémények körülbelül 5 százaléka minősül életveszélyesnek, ezek kiszűrésénél azonnal leállítják a tüzelő berendezéseket és bejelentik az illetékes hatóságoknál.

Leikauf Tibor azt mondta: az országban nyilvántartott 4,6 millió működő kéményt tüzelőanyagtól függően egyszer vagy kétszer ellenőrizni kell évente, és szükség esetén tisztítani is. Hozzátette: ezt a tevékenységet 45 cég csaknem ezer kéményseprője végzi, kötelező közszolgáltatásként. A Magyar Kéményseprők Országos Ipartestületének alelnöke elmondta: csak a fővárosban több mint 100 ezer embert fenyeget szén-monoxid mérgezés, ami évente átlagosan 20 ember haláláért felelős.

Sok az életveszélyes kémény

A szakember szerint vannak kisebb, könnyen javítható hibák, de sok az életveszélyes kémény is. Utóbbinál azonnal leállítják a tüzelő berendezést és bejelentik a tűzrendészeti, az építésügyi hatóságnak, illetve a gázszolgáltatónak. A fűtést ilyenkor a helyreállításig nem indítják újra – figyelmeztetett Leikauf Tibor.

– Független Hírügynökség –