A kémény nem füstöl, de a vállalkozók füstölöghetnek

Szerencsét hoznak, pénzt visznek – gondolhatná olvasónk (a felvétel illusztráció, egy olaszországi nemzetközi kéményseprő-találkozón készült)
Szerencsét hoznak, pénzt visznek – gondolhatná olvasónk (a felvétel illusztráció, egy olaszországi nemzetközi kéményseprő-találkozón készült) - © Fotó: AFP / Marco Bertorello
Hajdú-Bihar – Csak a lakosságra vonatkozik az ingyenes kéményseprést biztosító jogszabály.

  • A lakosságnak már nem kell fizetnie a kéményseprésért, a vállalkozásokra azonban ez nem vonatkozik – tette szóvá egy olvasónk.
  • Panaszosunk felvetése nyomán Papp-Kunkli Nórától, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk: a gazdálkodó szervezetek – egyéni és társas vállalkozások egyaránt – tulajdonformától, mérettől és tevékenységi körtől függetlenül kötelesek a székhelyként, telephelyként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlan égéstermék-elvezetőjét (kéményét) ellenőriztetni, szükség szerint tisztíttatni.
  • A tartalékkéményeknek kedvezőbb a díjszabásuk, ám az ilyen jelleget a fűtésrendszer használatba vétele előtt igazolni kell.

Egyik olvasónk arra panaszkodott szerkesztőségünknek, hogy miközben a lakosságnak már nem kell fizetnie a kéményseprésért, a vállalkozásokra ez nem vonatkozik.

Tapasztalata szerint ha valaki egy bérelt irodában dolgozik, de székhelyként a lakhelye van bejelentve, jelentős összeget kell fizetnie kéményseprési díjként a lakóhelyén található kémények után.

A férfi elmondta: a gázkonvektorokkal fűtött családi házába a közelmúltban kiment a kéményseprő, és közölte, hogy az ingatlanon található egy darab gázkémény és négy hagyományos kémény, amik után egy évre kéményenként 11 633 forint kéményseprési díjat kell leróni. Hiába magyarázta, hogy a kéményeket nem használják, a kéményseprőt ez nem hatotta meg, amit az olvasó igazságtalannak érez.

Kötelező tisztíttatni

Papp-Kunkli Nórától, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk: a gazdálkodó szervezetek – egyéni és társas vállalkozások egyaránt – tulajdonformától, mérettől és tevékenységi körtől függetlenül kötelesek a székhelyként, telephelyként vagy fióktelephelyként bejegyzett ingatlan égéstermék-elvezetőjét (kéményét) ellenőriztetni, szükség szerint tisztíttatni.

A kéményellenőrzést a tüzelő-, fűtőberendezés fajtájától függően a jogszabályban meghatározott időnként meg kell rendelniük. Erre gázüzemű és zárt égésterű eszközök esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezés esetében évente kell sort keríteni.

ksDebreceni kéményseprő munkában | Fotó: Derencsényi István

A törvény szerint a közületi szektorba tartozó ingatlanok tulajdonosainak, használóinak valamennyi kéményseprői tevékenységért díjat kell fizetniük, és a tevékenységet az adott területre működési jogosultsággal rendelkező kéményseprőipari szolgáltatóval kell elvégeztetni.

Le lehet záratni

Megkérdeztük, hogy miért kérnek pénzt a nem használt kémények után. Erre azt közölte az illetékes, hogy a „kéményseprőtörvény” nem tartalmazza a nem használt égéstermék-elvezető fogalmát. Azt vizsgálja, hogy egy kémény alkalmas-e arra, hogy tüzelőberendezést csatlakoztassanak hozzá, vagy sem.

Amennyiben annak bekötőnyílása szabad, és a kitorkollása nem zárt, akkor bármikor beüzemelhető, így természetesen vizsgálni és tisztítani kell, mert veszélyforrást jelent.

Alkalmatlanná is tehető

Megtudtuk azt is, hogy a tartalék kéményekre kedvezőbb díjszabás érvényes, ám egy-egy égéstermék-elvezető ilyen jellegét az ingatlanhoz tartozó fűtésrendszer használatba vételét megelőzően kiállított kéményseprő-nyilatkozattal igazolni kell.

A tulajdonosnak ugyanakkor arra is lehetősége van, hogy az égéstermék-elvezetőt engedéllyel használatra alkalmatlanná tegye, lezárassa – ismertette Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

– Orosz Csaba –


Ők seperhetnek

Hajdú-Bihar megyében jelenleg öt szolgáltató végezhet kéményseprést. Ezek: Abakémény Kft., Kéményseprőipari Kft., Magyar Kéményseprő Ipari Szolgáltató Kft., Országos Kémény Ellenőrző Szolgáltató Kft., valamint a Zemplén – Idegenforgalmi Szálloda és Vendéglátó Kft.