A katonaság bevetését fontolgatja az amerikai kormány

A katonaság bevetését fontolgatja az amerikai kormány Louisianában, a már hivatalosan is nemzeti katasztrófának nevezett olajszennyeződés elleni küzdelemben – közölte pénteken Barack Obama amerikai elnök.

A szövetségi állam partvidékét a Mexikói-öbölben terjedő olajfolt helyi idő szerint csütörtök este érte el. Az államban egy nappal korábban hirdetett szükségállapotot a kormányzó.

Az erős délkeleti szelek hatására érte el az olajfolt Louisiana partvidékét, a Mississippi torkolatának közelében. Az olaj a Deepwater Horizon nevű tengeri fúróból származik, amely április 22-én süllyedt a Mexikói-öböl fenekére, két nappal azután, hogy egy nagy robbanás 11 munkást ölt meg a platformon. Szakértők szerint ha rövidesen nem lesz javulás, súlyosabb lesz a helyzet, mint az Egyesült Államok eddigi legnagyobb természeti katasztrófájában, az Exxon Valdez balesetekor. A 211 ezer tonnás olajszállító tanker 1989. március 24-én az alaszkai Prince William-szorosnál került zátonyra, és a hajóból 50 millió liter nyersolaj került a tengerbe. Ez minden idők egyik legnagyobb környezeti katasztrófája.

Már jelenleg is több száz kilométer hosszú partszakaszt fenyeget katasztrófa, és nem csak Louisiana államban. Veszélyben vannak Mississippi, Alabama és Florida partvidékei és vizes területei, ahol a törékenynek tartott amerikai vízi élővilág több mint 40 százaléka található. Az amerikai kormány attól tart, hogy az Exxon Valdezénél is nagyobb baj esetén olyan helyzet állhat elő, mint a 2005-ös Katrina hurrikán után.

A szivárgó olajkutat bérlő BP brit olajtársaság emberei, illetve búvárai egyelőre nem értek el kézzelfogható eredményt, a tengerbe süllyedt fúrótoronyból ömlő olajat nem tudták elzárni. “A BP dolga, hogy elhárítsa a baj és elvégezze a tisztítást a tengeren, de eközben a kormánynak minden lehetséges forrást mozgósítania kell, beleértve akár a védelmi minisztérium erőit is” – mondta az amerikai elnök. Obama a kormány több tagját elküldte Louisianába, ahol pénteken Janet Napolitano belbiztonsági miniszter és több szövetségi kormányilletékes megszemlélte a partvidéket.

Louisiana kormányzója, Bobby Jindal a katasztrófa-elhárítás helyi és szövetségi forrásainak, valamint műveleti tevékenységének összehangolására szólított fel. Gyors és azonnali segítséget kért Washingtontól és a szövetségi államoktól az élővilág mellett a halgazdaságokat és a halászatot is katasztrófával fenyegető helyzet miatt. A kormányzó azt is közölte, hogy a Nemzeti Gárda hatezer tagját mozgósítják a válság elhárítására.

– Független Hírügynökség –