A Kárpát-medence gyermekeiért

A Kárpát-medence gyermekeiért
Pákh Imre amerikai milliomos, Munkácsy-gyűjtő is felajánlotta magángyűjteménye egyik darabját.

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) hagyományteremtő jelleggel szervezi meg első jótékonysági aukcióját, amelynek az Országos Széchényi Könyvtár ad otthont október 29-én, pénteken 18 órától.

Egyre több az elesett

– Látjuk, hogy egyre több körülöttünk az elesett, a nélkülöző, az éhező, az erőtlen, a fogyatékkal élő, a katasztrófák áldozatai és hozzátartozói és sajnos még sorolhatnánk. Ezek közül is a legrászorultabbak a Kárpát-medencében élő szegény sorsú gyermekek. Szeretnénk most feléjük szeretettel kinyújtani a kezünket, vidámságot vinni és varázsolni a szívükbe – foglalta össze az MRSZ céljait Pál Sándor, az MRSZ Alapítványának Kuratóriumi Elnöke. Az MRSZ I. Jótékonysági Aukciójának bevételét tehát a Kárpát-medencében élő, szegény sorsú gyermekek (kiemelten a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak gyermekei) egészségügyi, iskoláztatási és szociális támogatására kívánják fordítani.

Méltóságot őrző gesztus

Az esemény fővédnökei Schmittné Makray Katalin, a magyar köztársasági elnök felesége és dr. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. „Nélkülözés, szegénység, testi és lelki kínok egyaránt gyötrik honfitársainkat. Mégsem lehetünk reményt vesztettek. Mégis van okunk bizakodni. Mert bármily sokat veszítettünk is, megmaradt számunkra a legfontosabb: a szeretet, az emberség, a jóra való szándék. Szinte meghatódva látom, miként sietnek egymás segítségére a bajban az emberek, miként támogatják egymást a kisebb-nagyobb közösségek, hogyan osztják meg egymással egy-egy tragédia után is megmaradt javaikat” – e gondolattal ösztönzi segítségnyújtásra Schmittné Makray Katalin azokat, akik tehetik. Dr. Bölcskei Gusztáv ekképp fogalmazott: „Az adni tudás a szeretet kultúrájának része. Ezt gyakorolják azok, akik felajánlásukkal lehetővé teszik mások számára, hogy legyen mit elfogadniuk. S bár ez tűnik a legsebezhetőbb kapcsolatrendszernek, mégis ez a gesztus őrzi az emberség méltóságát”.

Több mint száz felajánlás

– A református szeretetszolgálat felkérésére az elmúlt egy hónapban szerte Európából és a tengerentúlról több mint 110 felajánlás érkezett: festmények, szobrok, kerámiák, régiségek, borok. Mindezek részletesen megtekinthetők az aukció reprezentatív katalógusában, valamint az aukció helyszínén, az Országos Széchényi Könyvtárban és a www.jobbadni.hu weboldalon – mondta lapunknak Kiss Emese szervező. HBN