A karnevál hangulata pont olyan, mint a rióié

Akt.:
A karnevál hangulata pont olyan, mint a rióié
© Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – Tizenöt ismert nagykövet viheti jó hírét a negyvenhatodik Debreceni Virágkarneválnak.

Nem csak a várost az egész országot megmozdítja a Debreceni Virágkarnevál, amelyet idén negyvenhatodik alkalommal rendeznek meg az új kenyér ünnepén.

Bár az időjósok szerint „fényes jövő” vár ránk, amelyet csak egy-egy hűsítő felhő zavarhat meg, a biztonsági szempontokat mindenek elé helyezve nyolc helyszínt – Debreceni Egyetem főépülete, Klinika, Nagyerdei Stadion, Debreceni Egyetem konzervatóriuma, Kölcsey Központ, Régi Városháza, Halköz Üzletház, Nagyállomás – jelölt meg a rendőrség, ahová behúzódhatnak a résztvevők jégeső esetén.

Minden remény szerint Südi Iringónak lesz igaza, és mindenestől felidézheti gyermekkori emlékeit. – Nagyon meleg volt, amikor a szüleimmel jártam a karneválon egy családi üdülés részeként – mondta a versenytáncosnő, hozzátéve: – A rendezvény hangulata olyan, mint egy riói karneválé, volt szerencsém már utóbbin is részt venni.

Südi Iringó | Fotó: Magánarchívum Südi Iringó | Fotó: Magánarchívum ©

– Örülök annak, ha valaki táncol és meg tudja mutatni azt, amivel készült erre az alkalomra, boldogan fogom nézni a menetet – lelkesült az illatos növényeket, főként a liliomot kedvelő Iringó, akinek mosoly ül az arcára a virág szó hallatán. A saját nevem is egy virágnév, még ha az egy bogáncsos gaz is – fogalmazott a nagykövet.

– Első alkalommal járok Debrecenben. Eddig csupán a Nagyerdei Parkot láttam, amitől le vagyok nyűgözve. Főleg, hogy megtudtam, folyamatos fejlődés révén jött létre – nyilatkozott a Naplónak Asha Bhat, az idei virágkarnevál egyik zsűritagja, a tavalyi Miss Supranational világszépségverseny győztese.

Asha Bhat | Fotó: Magánarchívum Asha Bhat | Fotó: Magánarchívum ©

Virág az indiai kultúrában

Az indiai modell így folytatta: – A következő napokban a város többi részének megtekintésére is lehetőségem nyílik. Tervezem a belváros, illetve egy közeli település, Álmosd meglátogatását. Itt a kedden megválasztott Miss Hajdú-Biharral besegítünk majd egy patkó elkészítésében, amit a lengyelországi világversenyre vihet magával a megye szépe. Ezután megtisztelő feladat lesz a karneváli zsűriben helyet foglalni, már csak azért is, mert az indiai kultúrában hatalmas jelentősége van a természetnek, a virágoknak. A kedvencem, a lótusz, például a nemzeti jelképünk – hallhattuk Asha Bhatot.

Orchideaimádó bajnok

A kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a DVSE edzője, Varga Tamás fantasztikus élménynek tartja a virágkarnevált, amelyre minden évben kilátogat a gyerekeivel.

Varga Tamás | Fotó: Matey István Varga Tamás | Fotó: Matey István ©

– A sok szép feldíszített virágkocsi, a látványos kavalkád nem véletlenül vált Debrecen ékességévé – fogalmazott a sportember, s hozzátette, a karnevál nagyköveteként igyekszik majd igazságos lenni, de nyilván arra a kompozícióra fog szavazni, amelyik számára a leggyönyörűbb. Varga Tamás azt is elárulta, melyik virág a kedvence: – Az orchideát nagyon szeretjük a párommal, van belőlük vagy harminc az otthonunkban. Emellett, mikor négy évet Olaszországban vízilabdáztam, akkor megfogadtam, ha kertes házam lesz, leanderek díszítik majd a teraszomat, s azóta ez is megvalósult.

Doktor Bubó is „menetelt”

A Hajdúnánásról származó színész, Csuja Imre utoljára akkor járt a virágkarneválon, amikor a nyolcvanas években a Csokonai Színház társulatának tagja volt. – Előtte gyerekként is bejártunk néha nagybátyámékhoz, s először csak az erkélyről, majd ahogy nagyobb lettem, a Csonkatemplom mellől vagy a tömegtől függően mikor hol néztük a forgatagot. Nagyon tetszett, elkápráztattak a táncosok, a mazsorettcsoportok, az érdekes virágkocsik (amelyek időnként a kor népszerű rajzfilmjeit, például a Doktor Bubó karaktereit elevenítették fel) – fogalmazott a színművész.

Csuja Imre | Fotó: Derencsényi István Csuja Imre | Fotó: Derencsényi István ©

– Nagykövetként kíváncsian várom az idei karnevált, érdekes lesz látni, hová fejlődött a világ – tette még hozzá Csuja Imre, aki elárulta, párjának leggyakrabban rózsát szokott vásárolni, de az orchideát is különlegesen szép virágnak tartja.

HBN–BL, HABE, VÉZS