A kánikulában is vezessünk óvatosan!

A kánikulában is vezessünk óvatosan!
© Illusztráció: AFP
Hajdú-Bihar – A napokig tartó folyamatos hőség és a zivataros időjárás mindenki szervezetét megterheli. A balesetek megelőzése érdekében a gépjárművezetőknek különösen fontos, hogy jól alkalmazkodjanak a megváltozott időjárási viszonyokhoz.

A nyári hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet válthat ki. A közlekedésben résztvevők körében ilyenkor fokozottan jellemző a koncentráció hiánya, mely a reakcióidő megnövekedésében jelentkezik. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, a szervezetet megterhelő időjárás miatt a járművezetők a kialakuló balesetveszélyt csak későn ismerik fel, ezáltal később reagálnak.

Sajnálatos módon megyénk közútjain az elmúlt időszakban – főleg a kiadott hőségriadó idején – jelentősen megnövekedett azon személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma, amelyek – feltehetően a fenti okból kifolyólag – a sebesség helytelen megválasztására, valamint a követési távolság be nem tartására vezethetőek vissza.

A balesetek megelőzésének legjobb módja minden esetben a közlekedési szabályok betartása, azonban ilyenkor különösen fontos a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is. Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön a volán mögé. Amennyiben feltétlenül szükséges elindulni, akkor csak kipihent állapotban vezessenek, álljanak meg gyakrabban felfrissülni. Amennyiben a járművük tűző napon parkol, indulás előtt szellőztessék át. Fogyasszanak megfelelő mennyiségű folyadékot és a gépkocsiban mindig legyen hűtött ásványvíz vagy üdítőital!

– Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság! –