A kamera mindent lát, de semmit sem „tesz”

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: ÉKN archív
Hajdú-Bihar – „Felmond” a biztonsági őrök egy részének az OTP Bank.

Ami néhány éve még fáradhatatlan „segítőtárs” volt, ma úgy tűnik, „vetélytársa” lett az embernek. A magas szintű biztonságtechnikai megoldások lehetővé tették, hogy az OTP országos hálózatának egyes fiókjaiban csökkentsék az őrök számát. Arról, hogy megyénk húsz intézetéből hányat és milyen mértékben érint a változás épp a biztonsági funkció okán nem nyilatkozott a kommunikációs munkatárs, hozzátéve: az őrzést erre szakosodott külsős cégek alkalmazottai látják el.

– A komplex – látható és nem látható – vagyonvédelmi eszközökön keresztül adott riasztójelzések, szabotázsvédett módon, egy olyan központba futnak be, amely azonnal képes a rendőrséget értesíteni, a helyszínre járőrt küldeni. Ezek segítségével egy esetleges rablásnál gyorsan beavatkozhatnak az egyenruhások. Valamennyi bankfiókban korszerű digitális videómegfigyelő és képrögzítő rendszerek üzemelnek. Köztudott, hogy az intézeteinkben a bankjegyek és egyéb értékek időzáras pénztárolókban vannak. Ezek megakadályozzák, hogy a rablást elkövető személy nagyobb összeghez hozzáférjen még a rendőrség és a biztonsági egységek helyszínre érkezése előtt. Ezen megoldások alkalmazása a bűncselekményt tervezők számára azt jelenti, hogy a megszerezhető összeg nincs arányban az elfogás kockázatával és a kiszabható büntetések mértékével. Az elmúlt években Magyarországon a bankok elleni rablótámadások száma jelentősen csökkent – közölte megkeresésünkre a bank.

Kell egy sasszem

A megszigorított ítélkezés, a rendőrség jobb felderítési eredményei, a technikai fejlődés mellett a biztonsági őrök munkájának is köszönhető a javulás – véli Varju Miklós. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Hajdú-Bihar megyei területi szervezetének elnöke szerint szakmai berkekben régi vitatéma, hogy hol van szükség élő erős és hol technikai őrzésre. – Minden banknak van egy nagy felkészültségű biztonsági szakértője, aki számos szempontot figyelembe véve dönt egyes fiókok védelmének feltételeiről. A kisebb forgalmú, vidéki fiókok esetében nem tudok vitatkozni azzal, ha mérlegre teszik egy őr foglalkoztatásának kiadásait és a modern berendezések melletti betörés kockázatát, majd az utóbbit vállalják be. Ugyanakkor személy szerint elengedhetetlennek tartom az emberi jelenlétet, mivel egy bankrablást általában előre elterveznek, a tettes gyakorta előre bemegy az épületbe terepfelmérésre. Egy erre képzett biztonsági őr észlelheti a gyanús viselkedést, a kamerafelvételeket elemezve kiszúrhatja a bűncselekményre készülőt, illetve baj esetén megnyugtathatja a jelenlévőket vagy más lépéseket tehet – mondta.

Összegzésül hozzátette: ideje mindenkire érvényes normákat törvénybe foglalni a pénzintézetek őrzésénél is, úgy, ahogyan a pénzszállításnak vannak szabályai.

HBN–HABE