A külföldi újságírók szövetségének weboldalát támadták hackerek Kínában

A Kínában dolgozó külföldi újságírók szövetsége pénteken bejelentette, hogy le kellett állítani weboldalát a folyamatos hackertámadások miatt.

A szövetség két nappal korábban azt közölte, hogy több külföldi újságíró Yahoo-s e-mail fiókját is hackerek törték fel.

A külföldi tudósítókat tömörítő szervezet (FCCC – Foreign Correspondents’ Club of China) weboldalán pénteken csak egy rövid üzenet jelent meg, elnézést kérve a kényelmetlenségekért. A kínai kormány által illegális szervezetnek tartott sajtóklub közlése szerint túlterheléses támadással (úgynevezett DDoS támadással) bénították meg hackerek a weboldalt. Egy ilyen támadás alatt nagy mennyiségű adattal kezdik el bombázni a kiszemelt weblapokat, amelyek szervergépei nem bírják a terhelést és lefagynak.

Az FCCC közleménye szerint a támadások miatt ideiglenesen leszedték oldalukat az internetről, amíg “meg nem oldják a problémát”. A szövetség azt közölte, hogy amerikai és kínai címekre vezették vissza a támadásokat. Ugyanakkor megemlítik, hogy ez nem mond sokat, mert a hackerek máshonnan is átvehették az irányítást az azokon a címeken lévő gépek felett.

Az FCCC szerdán azt jelentette, hogy hackerek feltörték legalább nyolc külföldi újságíró e-mail fiókját, amelyeket a Yahoo! nevű amerikai cég működtetett. Egy pekingi tudósító esetében úgy piszkálták meg a fiókját, hogy minden egyes elküldött levele egy ismeretlen címre is továbbítva lett. Egy amerikai szabadúszó újságíró pedig öt napon át nem tudta megnyitni Yahoo-s fiókját.

Az FCCC azzal vádolta meg a Yahoo-t, hogy nem adott semmilyen információt a támadásokról a szövetség megkeresése után, és az érintett felhasználóknak sem mondtak semmit. A Yahoo szóvivője nem kommentálta az eseteket, csak annyit közölt, hogy a “cég elkötelezett a felhasználók biztonságának biztosítására.

A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet felszólította a Yahoo-t, hogy adjon információkat a támadásokról, “különben úgy tűnhet, mintha védenék a támadásokért felelős embereket”.

– Független Hírügynökség –