A Közép-Duna völgyén csak a Zagyván marad a készültség

Péntek este hat órakor megszünteti a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KDVIZIG) a működési területén lévő folyók árvízvédelmi készültségét.

A döntést a folyók apadásával indokolják. Elsőfokú készültség péntek estétől csak a Zagyván lesz, amíg a tározókból leeresztik a vizet, illetve a Kvassay- és Tassi-zsilipen, amíg ezeket zárva tartják. A belvízi védekezésnél egyelőre marad a készültség, az elöntött területeken ugyanis még sok helyen szivattyúzni kell – közölte a vízügyi igazgatóság.

Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉKÖVIZIG) adatai szerint a hozzájuk tartozó vizek is apadnak. A Sajó teljes hosszán apad, de a Tisza magas vízállása miatt az alsó szakaszon az apadás üteme lassú. Apad a Bódva és a Hernád is. A Takta lassan, de folyamatosan apad, várhatóan vasárnapra virradó éjjel megnyithatják az árvízi kaput is.

Szlovák területen apad a Bodrog és az összes mellékvize. A következő 24 órában a folyó hazai szakaszán kissé növekszik, de továbbra is lassú marad az apadás üteme, majd a hét végétől a Bodrogon is némileg gyorsabb vízszintcsökkenés valószínű. Az ÉKÖVIZIG szerint a következő napokban az északi vízgyűjtőkön ismét jelentős csapadék hullhat. A Sajó és a Felső-Tisza vízrendszere lehet érintett, itt vízszintemelkedésre is lehet számítani. A Sajón – ha valóban lehullik a vízgyűjtőkön a csapadék – újra harmadfokú készültség lehet.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság adatai szerint a Felső-Tiszán mindenütt apadnak a folyóvizek. Az igazgatósághoz tartozó Tisza-szakaszon már csak
elsőfokú a készültség, csakúgy, mint a Túr érintett szakaszán és a Szamoson. A Kraszna felső szakasza lassan apad, ott másodfokú árvízvédelmi készültség van még érvényben. A Lónyay főcsatornán szintén másodfok van, lassú apadás várható.

– Független Hírügynökség –