A közönség hűsége nagy öröm

A közönség hűsége nagy öröm
A most véget érő évadban 419 előadást tartott a Vojtina, s 41 ezren látogattak el a bábszínház programjaira – hallhattuk Asbóth Anikó igazgatótól a csütörtöki évadzáró társulati ülésen.

Szavai szerint nagy öröm, hogy az egyre romló életkörülmények és a kedvezőtlen demográfiai változások ellenére évek óta meg tudták őrizni közönségüket. Ez adatokat tekintve a debreceni bábosház vezet az országban. A Vojtina öt bemutatót tartott az elmúlt idényben, ezek között az igazgatónő értékelése szerint A kis December király volt a legsikerültebb. Húsz vendégelőadást fogadtak, sikerrel, s izgalmasan telt az idény a Játszószínházban is (külön érdekesség volt az új Babusgató program a legeslegkisebbeknek), a kiállítások pedig az építészettől az apró kesztyűsbábokig átölelték a tárgyi kultúra birodalmát. A hagyományosan keretbe foglalt évadban mindemellett megújították a Maskarádé programját, nagy sikerrel játszották a Kendzsebáj menyegzőjét a Charleville-Mezieres-ben tartott világfesztiválon, továbbá Kaposvárról és Kecskemétről is kedvező fesztiváltapasztalatokkal érkeztek haza.
A problémákat említve Asbóth Anikó egyebek közt arról szólt: az új előadó-művészeti törvény nemcsak könnyebbséget hozott, hanem sokat bonyolított a finanszírozáson, az évad tervezhetőségén, s több igazságtalanságot is tartalmaz, például az előadások besorolása terén – ekképp törvénymódosításban bíznak.

Halász János, az államtitkárrá lett kulturális alpolgármester – akitől megválasztása miatt jelképesen elbúcsúzott a társulat – egyebek közt arról szólt: azt a szeretetet, amely a Vojtina felé árad, jó volna a városban, sőt országosan is kiterjeszteni. – Nagyon elkötelezett vagyok a színháztörvény módosítása iránt. Nem sok kétség fér ahhoz, hogy ez az ősszel meg is történik – tette hozzá az államtitkár, majd előrebocsátotta: a 2001 óta bábszínházként működő épületet próbálják rendbehozni a jövő esztendei évfordulóra, és, szavai szerint, a következő években megvalósulhat a kultúrparkban eltervezett, Kemény Henrik gyűjteményét is őrző interaktív játszóház-múzeum.

Vasárnap a vásári komédia ünnepe

Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Mutatványos napot Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész tiszteletére a Nagyerdei Kultúrparkban, a bábszínház évadzárásaképp is. Asbóth Anikó szavai szerint ez a nap a mutatványosok ünnepe és az ő doyenjüké, Kemény Heni bácsié, aki 86 éves, és ez önmagában is jeles tény. Ráadásul az ő produkciója – Vitéz László és a Füttyös ördög – kezdi majd a mutatványos nap programját vasárnap (június 13-án), a 11 órai megnyitó után. – Nagyon fontosak a szakmánk számára azok a több évszázados mutatványos, vásári komédiás hagyományok, amelyeket Kemény Henrik őriz, s nagy-nagy öröm, hogy még játszani is tud nekünk! – fogalmazott Asbóth Anikó. A nap előadásai között a Vojtina a Burattino cirkusza című interaktív, kifejezetten erre az alkalomra készült előadásával, illetve bábkészítő jászóházzal várja az érdeklődőket, de érkezik Pulcinella is, akit a Zirano Színház hoz, illetve Laci királyfi, azon a dombon, ahová a játszóház-múzeumot megálmodták, egész napos önfeledt kikapcsolódási lehetőséget kínálva a családoknak. A belépéskor karszalagot adnak, így a nézők bármikor kimehetnek, visszajöhetnek, nem kell újra belépőt váltani. Praktikus egyébként a Vidámpark bejáratához érkezni, hiszen a jegy ide szól.
(A Hajdú-bihari Napló hűségkártyás előfizetői a lap székházában – Debrecen, Dósa nádor tér 10. – kedvezményre jogosító kupont kapnak, amelyeket a Mutatványos napra szóló családi belépő vásárlásakor beválthatnak.)