A könyv erején nem fog az idő

Hatvan éves az Alföld; neves díszvendégek a debreceni könyvhéten.

Megnyílt a 81. Ünnepi Könyvhét Debrecenben. A nyomtatott betűk szerelmes tisztelőit Kovács András Ferenc Kossuth-díjas költő csütörtökön verssel köszöntötte, a könyvek, az olvasás világához alakítva át Csokonai A reményhez írott sorait. Szellemességét tapssal díjazta a publikum.

A város részéről Somogyi Béla, a kulturális bizottság elnöke 1978-at idézte, mikor maga pesti egyetemistaként hátizsáknyi könyvvel tért haza a fővárosi rendezvényről. – Abban az időben a könyvhetek hordozták magukban azt a hatást, ami mellett nem lehetett elmenni, s az írókkal személyesen találkozhattunk. Később, az új technológiák megjelenésével a könyvet temetni kezték, de újra és újra bebizonyosodik, hogy nem lehet elseperni – hangsúlyozta rövid beszédében, mely során köszönetet mondott és erőt kívánt az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Alföld folyóirat munkatársainak, méltatva irodalmi szerepüket.
Ezt követően a díszvendégek, Tóth Krisztina babérkoszorús költő, Bodor Ádám Kossuth-díjas író, Csaplár Vilmos és Kukorelli Endre babérkoszorús írók műveiből olvastak fel.
 
HBN–RaL