A júniusi zavargás óta polgárőrök vigyáznak a rendre a 19-es buszon

Polgárőrök tartanak a 19-es busz utasaival
Polgárőrök tartanak a 19-es busz utasaival - © Fotó: HBN
Debrecen – Anno egy 2013-as menekülttáborbeli tömegverekedés és az akkoriban gyakrabban előforduló zavargások miatt döntött úgy a Debreceni Közlekedési Vállalat (DKV) és a városvezetés, hogy biztonsági őrök közreműködésével felügyelik a rendet a befogadóállomás környékén közlekedő járatokon.

A nagy elánnal kezdett intézkedés azonban a táborban elhelyezett különböző vallású és etnikumú lakók tudatos szétválasztása, s ezáltal a „balhék” megszűnése után okafogyottá vált, s néhány hónap múlva „eltűntek” a biztonsági őrök a buszokról (főképp a 19-esről).

Mint a DKV-tól kapott tájékoztatásból kiderült, egészen 2015 júliusáig nem indokolta semmi a biztonsági szolgálat jelenlétét.

A júniusi zavargás után

– Utasaink részéről nem érkezett bejelentés a járművön történő atrocitásról, de ennek ellenére több utas kérte, hogy a biztonságérzet növelése érdekében ismét legyen biztonsági szolgálat a 19-es autóbuszon. A legutóbbi, június végi zavargást követően a városvezetéssel együtt társaságunk úgy döntött, hogy a polgárőrséggel már korábban megkötött együttműködési magállapodás alapján, az ő jelenlétükkel kívánjuk fokozni a lakosság és az utasok biztonságérzetét – olvashattuk a járaton bevezetett polgárőri jelenlét kapcsán feltett kérdéseinkre adott válaszban.

Kialakul a rend

Két hete rendszeres a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívisvárosért tagjainak jelenléte a 19-es buszon – tudtuk meg Dolycsák Ferenc alelnöktől, aki elmondta, szinte csak pozitív tapasztalataik vannak.

– Mostanra nagyjából kialakult a rend a járaton, a befogadó állomás lakóiban tudatosult, hogy jegyet kell venniük, és nem vegzálják az utasokat sem. Nyilván a táboron belül is elterjedt, el fog terjedni, hogy ha nem is rendőrök, de rendfenntartók utaznak a buszon. De a migránsoknak is segítségére vagyunk, gyakran tőlünk kérnek információt. Természetesen az utasok is szívesen fogadják a jelenlétünket, ami, ahogy mondani szokták, és ez esetben valóban így van; növeli a szubjektív biztonságérzetüket – tette hozzá Dolycsák Ferenc.

Elmondta még, hogy a polgárőrök a DKV felkérésére, önkéntes alapon végzik a munkát, naponta 8 fő, összességében mintegy 20 ember. Hétfőtől péntekig reggel 8 órától este 20 óráig, szombaton 19 és 23.30 óra között, vasárnap pedig a két első, hajnali járaton utaznak a Sámsoni úti befogadó állomást érintő járaton, a Sámsoni úti forduló és a Csokonai Színház megállóhelyek között.​

HBN​


„Szabályosan halálfélelmem volt…”
Debrecen – A Sámsoni úton élőknek elegük van már abból, hogy állandó rettegésben kell élniük.

hirdetés