A jövőnk a gyermekek megfelelő pályaválasztásán is múlik

Akt.:
A jövőnk a gyermekek megfelelő pályaválasztásán is múlik
Az NI Hungary Kft. a Debreceni Szakképzési Centrummal és a Debreceni Tankerületi Központtal évek óta közösen dolgoznak annak érdekében, hogy minél több fiatal érdeklődését keltsék fel a műszaki pálya iránt. Az NI GO! Education programjának keretében idén november 13-24. között több mint 260 diák vesz részt a gyárlátogatással egybekötött prezentációkon. Az amerikai cég debreceni leányvállalatánál az Epreskerti Általános Iskola hetedik és nyolcadik osztályosai – a Debreceni Tankerületi Központ legújabb programjának megfelelően – külön pályaválasztási és pályaorientációs napon tájékozódhattak a lehetőségekről november 20-án.

A Debreceni Tankerületi Központ pályaválasztási napja és az NI GO! Education programja is azt a célkitűzést támogatja, hogy a diákok jó döntést hozzanak, amikor a továbbtanulásukról van szó. „Ha a fiatalok pályaorientációja pedig a természettudományok világa és a műszaki pálya felé mozdul el, – emelte ki Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetőjeakkor szakmák hiánypótlásáról beszélhetünk.” Az NI debreceni központjában november 20-án megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ma az iparban a mérnököktől kezdve a technikusokig mindenkire szükség van, mert Magyarországon ezen a területen több ezer a betöltetlen munkakör. Az NI Hungary Kft. fennállása óta több tíz millió forint értékben adományozott oktatási intézményeknek olyan eszközöket, amelyek használatával nemcsak hatékonnyá, hanem élményközpontúvá válik a tanulás. Tavaly év végén például valamennyi debreceni általános iskola, összesen 15 millió forint értékben három-három robotika készletet kapott a National Instruments debreceni leányvállalatától. Ennek köszönhetően nemcsak szerethetőbbé vált a természettudományok tanulása, hanem több ezer diáknak vált valóra, hogy játszva ismerkedhetett meg a fizika, az informatika, a matematika világával. „Bízom benne – tette hozzá a szakember – hogy az NI munkakultúrájáról és munkakörülményeiről a gyárlátogatásokon szerzett közvetlen benyomások is minél több pályaválasztás előtt álló nyolcadikost meggyőz arról, hogy a műszaki pályát válassza.”

A Debreceni Tankerületi Központ a közelmúltban állította össze a komplex pályaválasztást segítő pályaorientációs programját, amely részeként pályaorientációs célra egy tanítás nélküli munkanapot ad minden iskola részére. „A Debreceni Tankerület 32 általános iskolája közül az Epreskerti Általános Iskola elsők között állította össze és valósította meg ezt a pályaválasztási tematikus napot” – jelentette be az intézmény vezetője, Szabó Gyula. Az igazgató elmondta, hogy a program egyik kiemelkedő partnere az NI Hungary Kft., ahol a pályaválasztásban érintett több száz debreceni diákot fogadnak. Az is elhangzott, hogy az Epreskerti Általános Iskolában a régióban egyedülálló módon emelt szintű az informatika oktatás. Az intézmény tematikus napján – többek között – interaktív bemutató órákat tartottak az óvodából iskolába kerülő kisdiákoknak és szüleiknek, a program zárásaként pedig a Debreceni Szakképzési Centrum Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnázium vezetője szülői értekezleten tájékoztatta az érdeklődőket.