A jövő zálogának tartják a beruházást

Egyeken is, miként annyi más településen, messze az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató
Egyeken is, miként annyi más településen, messze az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató - © Fotó: Kovács Péter
Egyek – Egyek első számú igénye, amitől a munkanélküliség fenyegetése is csökkenhet.

Az 53 hektáros ipari park fejlesztésétől függ legnagyobb mértékben a település jövője, ez egyben a feltétele is annak, hogy a minden környező megyeszékhelytől legalább egy óra autózásra lévő nagyközségben, ahogy dr. Miluczky Attila (KDNP) polgármester fogalmaz, minőségi munkahelyek jöhessenek létre. Az 5500 lelkes település képviselő-testülete az első helyre sorolja az egybefüggő, gazdasági ipari övezet minősítésű terület 551 millió forintos – teljes egészében uniós és állami forrású – beruházási igényét, ami által villanyt, vizet, gázt, internetet vinnének oda, tűzivíz-tárolók létesülnének, vagyis végrehajtanák a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket.

Az a tapasztalatom, hogy a befektetőknek nincs ideje éveket várni” Miluczky Attila

Helyi adó kell

Ha végigtekintünk a Balmazújvárosi Járási Hivatal egyeki munkaügyi helyzetről szóló 2016-os jelentésén, rögtön érthetővé válik, hogy miért első számú kérdés a munkahelyteremtő beruházások ügye. A beszámolóból ugyanis kiderül, hogy tavaly a település 3616 munkavállaló korú lakosának negyedét, azaz 896 főt tartották nyilván álláskeresőként. S bár közülük 610-nek sikerült közfoglalkoztatottként elhelyezkednie vagy rövid időtartamú munkaviszonyt létesítenie, jó lenne számukra hosszú távú megoldást találni. A kilátásokat rontja, hogy az említett nyolcszázkilencvenhat ember 59 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettséggel bír (458) vagy még azzal sem rendelkezik (72). Huszonnyolc százalékuk ráadásul 50 év feletti.

Fotó: Kovács Péter Fotó: Kovács Péter ©

Miluczky Attila azt mondja, bár többen eljárnak messzebbre dolgozni, egészségesebb lenne helyben foglalkoztatni az embereket. Meg hát Egyeknek más településeken működő cégekből, ugye, nem lesz iparűzési adója. – A községben az egy főre jutó adóerő-képesség 6 ezer forint. Viszonyításként, ebben a mérőszámban még a 15 ezer forint is az alsó kategóriához tartozik. Vagyis a település élhetősége érdekében mindent alá kell rendelni a munkahelyteremtésnek, csak így léphetünk stabil, fejlődő pályára. Minőségi munkahelyekkel az emberek többet kereshetnének, a település adóbevétele nőhetne, és kevésbé lennénk kiszolgáltatottak az államnak, annak, hogy az adott kormány éppen mennyit fordít szociális juttatásokra.

Nincs idő lacafacázni

Van ugyan hét szándéknyilatkozatunk különböző cégektől arról, hogy Egyeken ruháznának be – folytatja –, de az a tapasztalatom, hogy a befektetőknek nincs ideje éveket várni. Mihelyt kiderül, hogy azonnal nem tudjuk őket kulcsra kész területtel fogadni, tovább állnak. Ezen szeretnénk változtatni. Miluczky Attila úgy érzi, jó esélyük van nyerni. – Dunántúli munkaadókkal beszélgetve, mindig rácsodálkoznak arra, hogy Egyeken közel ezer ember várakozik munkalehetőségre. Benne vagyunk a magyarországi szabad vállalkozási zónában, tehát a munkaadók a legmagasabb intenzitású támogatásokra, kedvezményekre számíthatnak az államtól – teszi hozzá.

Ratalics László


Csarnokot is építenének rá

Bár erre vonatkozóan nincs még beadott pályázatuk, ha sikerül elnyerniük az ipari parkra a félmilliárdot, 200 millió forintból inkubátor csarnokot is kialakítanának rajta. Amikor ugyanis a polgármester érdeklődő cégek képviselőit vezette körbe Egyeken, azt kérték tőle, mutasson egy bármilyen állapotú, körülbelül 1000 négyzetméteres csarnokot és már jönnek is. – Van egy-két ilyen épület magánkézben, de azok tulajdonosai a magántevékenységüket végzik benne vagy nem akarják kiadni. A betonelemgyártó csarnokunk 600 négyzetméteres, aminek a fele fűthető, de az a közmunkaprogram keretében épült, nem lehetséges ilyen célra használni.