A jövő sztárénekesei versenyeztek az egyetemen

A jövő sztárénekesei versenyeztek az egyetemen
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Kortárs darabokat énekeltek: második alkalommal rendezték meg a Petrovics Emil Énekversenyt az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján.

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának ének mesterkurzusát vezető Bátori Éva énekművész kezdeményezésére alapították tavaly a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán az ország egyetlen kortárs repertoárból álló énekversenyét. A nyári akadémia hallgatóin kívül idén már bárki jelentkezhetett a versenyre, amelyen kötelező volt egy Petrovics-művet, valamint egy szabadon választott 20-21. századi dalt vagy áriát énekelni a zsűri előtt.

A július 21-én rendezett énekversenyre két korcsoportban – 1992 előtt és után születettek – lehetett nevezni, összesen tizenhatan jelentkeztek a megmérettetésre, hogy Csemiczky Miklós zeneszerző, Török Géza karmester, Petrovics Eszter televíziós rendező és Mohos Nagy Éva operaénekes, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tanszékvezetője előtt mutassák meg tehetségüket.

– Fantasztikus volt az idei mezőny, hihetetlen lendülettel indult a verseny, amelyre komoly énekesek jelentkeztek, biztos vagyok benne, hogy fogunk még velük találkozni a színpadokon – értékelt Csemiczky Miklós.

Mohos-Nagy Éva operaénekes hangsúlyozta, hogy a fiataloknak szükséges kortárs darabokat énekelni, hiába foglakoznak kevesebbet tanulmányaik során a modern zeneszerzőkkel, az operaházak mégis elvárják ezt a tudást az énekesektől.

A zsűri első díjjal jutalmazta Baracskai Juditot és Zemlényi Esztert, a legjobb Petrovics Emil-mű előadásáért járó különdíjat Molnár Petra érdemelte ki a zeneszerző Öt dal Shakespeare verseire – Fűzfa-dal című művének előadásáért.

– Debreceni Egyetem –
hirdetés