A jövő pincérei, szakácsai, cukrászai vetélkedtek Miskolcon

A versenyen a leendő pincérek is megmérettek
A versenyen a leendő pincérek is megmérettek - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Rangos gasztronómiai emlékversenynek adott otthont a Szentpáli István Szakközépiskola.

Leendő szakácsok, cukrászok és pincérek mérték össze tudásukat a Schnitta Sámuel Emlékverseny regionális döntőjében kedden délután, amely a Miskolci Szakképzési Centrum támogatásával és a BOKIK közreműködésével valósult meg. A jövő generációjának munkáját rangos szakmai zsűri értékelte a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnázium és Szakközépiskola oktató éttermében.

– Schnitta Sámuel emlékére, aki híres felszolgáló volt, hoztuk létre ezt a versenyt a Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület kezdeményezésére Miskolcon, 2009-ben. Először csak a terítést értékeltük, de aztán komplexen kiterjesztettük a szakácsok és a cukrászok feladataira is a megmérettetést – mondta el érdeklődésünkre Vantal Gábor, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület régiós elnöke.

Miskolc jól teljesít

– A magyarországi regionális döntők székelyföldi és felvidéki csapatokkal egészülnek ki. Ezek győztesei tovább jutnak az országos fordulóra, ami idén márciusban Szolnokon lesz. A korábbi versenyek közül négyből kettőt Miskolcon rendeztek. Két alkalommal lett a Szentpáli ezüstérmes, egy alkalommal pedig a Berzeviczy bronzérmes.

Az ötfős csapatok két szakácsból, egy cukrászból és két pincérből állnak. A regionális döntőkön négyfogásos ételsort készít minden csapat: hideg előétellel, levessel, főétellel és desszerttel. Mivel az emlékverseny a felszolgáló hagyományokból nőtte ki magát, ezért a mai napig az értékelésnél többet nyom a latba a pincérek munkája – tette hozzá.

Összmunka és kreativitás

– Egy szakmai bizottság alakította ki az értékelés szempontjait, ami több szakaszban történik. Az összmunkán sok minden múlik, hogy a csapat tagjai hogyan tudnak együtt dolgozni. Az ételek értékelését pedig a desszerttel lehet megdobni, mert az zárja le a menüsort, ami előcsalogatja a boldogsághormonokat. A zsűri tagjai mind több mint negyvenöt éve dolgoznak a szakmában – osztotta meg Vajda József zsűrielnök.

– Egyelőre elégedett vagyok a gyerekek teljesítményével, azt gondolom, hogy jó úton járnak. Láttuk, hogy megvan bennük a kellő alázat az alapanyagok iránt, és betartották az időkorlátot is. Hasznos, hogy megtanulnak csapatban, nyomás alatt dolgozni és megérzik a versenyzés ízét. Itt kibontakoztathatják kreativitásukat, amire ebben a szakmában mindig szükségük lesz – egészítette ki Ambrus György, a szakácsok szakmai zsűrije, az MNGSZ alelnöke.

Detzky Anna


Angol felszolgálással

Délután kettőkor, érkezésünkkor az előételen, a levesen és a desszerten voltak túl.

– Tányérszervizben történik a versenyzők részéről a felszolgálás. A főételt igazi angol módban szervírozzák. Ez azt jelenti, hogy előmelegített pecsenyéstálba teszik a köretet és a húsételt, amit a vendég előtt szeletel a felszolgáló. Ebben az esetben borjú szűzről van szó, ami regenerálás és melegítés során sokat veszíthet az értékéből, ezért maradtunk az angol módszernél, ahol minden a helyszínen történik. A szakácskodás szépsége abban rejlik, hogyan tudja megfogni minden nap mással a vendéget, miközben ragaszkodik a specialitásaihoz – magyarázta Ambrus György mesterszakács.


Miskolc - A farsangi menüsort az alkoholos aroma bolondítja meg Cserei Lászlóné Piroska tolmácsolásában. Éppen csak most ért véget a karácsony és már nyakunkon a farsang, amikor a különleges alkoholos ételeké a főszerep. Az ünnepi menü összeállításában Cserei Lászlóné Hős Piroska szakács szakokta...

Immár mesterfodrászok: Bodnár Réka (balról), Csehné Szűcs Éva, Bolla Irén, Czeglédi Zoltánné
Miskolc - Harmincnégyen teljesítették a mesterképzés követelményeit. Négy szakma – autószerelő, cukrász, fodrász és kereskedő – harmincnégy képviselője vehette kezébe mesterlevelét a Népkerti Vigadóban azt követően, hogy mindannyian sikeresen teljesítették a mesterképzés követelményeit. A...