A jövő geográfusai versenyeztek

A jövő geográfusai versenyeztek
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A Debreceni Egyetem adott otthont a hétvégén a XXII. Less Nándor Országos Földrajzverseny döntőjének, melyen 32 iskola 55 diákja mérte össze tudását.

– Húsz év után hazatért Debrecenbe a Less Nándor Országos Földrajzverseny – emelte ki köszöntőjében Teperics Károly szervező, a Természettudományi és Technológiai Kar Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszékének adjunktusa, aki beszédében felidézte az egykori debreceni hallgató és kutató rövid életútját.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

Less Nándor a Kossuth Lajos Tudományegyetem biológia-földrajz szakos egyetemistájaként első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Számos expedíción vett részt a Kárpátokban, Kelet-Törökországban, az Araráton és a Pontuszi-hegységben. Már 29 évesen kandidátusi címet szerzett a Délkeleti-Bükk vegetációja és xeroterm erdőtársulások fitocönológiája című dolgozatával. Harmincadik születésnapját 1993. január 6-án Ugandában, a Ruwenzori-hegység 5109 m magas csúcsán töltötte, ám az expedíciót követően maláriás lett, s néhány hét múlva meghalt.

verseny2 Fotó: unideb.hu ©

Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja is Less Nándor természetvédelmi tevékenységét méltatta, kiemelve: a fiatalok a földrajzverseny mellett csővázas hátizsákkal túrázva is fejet hajthatnak az egykori geográfus emléke előtt a Less Nándor Emléktúrán. A dékán hozzátette: reméli, hogy a verseny résztvevői közül sokan annyira megszerették a földrajzot, és az egyetemen folytatják tanulmányaikat.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

Az országos versenyre mintegy 400 diák jelentkezett a három kategóriában (általános iskola 7-8. osztály, természetföldrajz, társadalomföldrajz). Az első fordulóban mindenki a saját iskolájában írta meg a központi feladatlapot, majd a legjobban teljesítő 55 diák jutott be a kétnapos döntőbe, melynek a Debreceni Egyetem adott otthont április 17-én és 18-án.

Péntek délután az írásbeli feladataival indult a verseny, melyet a csapatverseny követett, szombaton délelőtt pedig a szóbeli feleletekkel zárult a megmérettetés. A győztes diákok és felkészítő tanáraik Less Nándor-díjjal és értékes nyereményekkel tértek haza.

– unideb.hu –


XXII. Less Nándor Földrajzverseny győztesei

I. Kategória

1. Galág Botond Balázs (Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola) – Deutschné Kiss Rózsa
2. Mészáros Márton (Türr István Gimnázium, Pápa) – Huschekné Szabó Ildikó
3. Zsiga Kinga (Makovecz Imre Általános Iskola, Csenger) – Papp Szilárd

II. Kategória

1. Balázs Dávid (Kölcsey Ferenc Gimnázium, Nyíregyháza) – Ferenczi Sándor
2. Kovács Sándor (DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) – Sáriné dr. Gál Erzsébet
3. Mester Marcell (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziuma) – Csiszár Gábor

III. Kategória

1. Stein Ármin Krisztián (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium) – Gruber László
2. Varga Stefánia (Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg) – Stárics Roland, Oláhné Szigyártó Mária
3. Székely Sándor (Táncsics Mihály Gimnázium, SzKI, Orosháza) – Kiss László

A csapatverseny a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának csapata nyerte.
hirdetés