A jövő egyik nagy kérdése: mi lesz az ATM-ekkel?

A jövő egyik nagy kérdése: mi lesz az ATM-ekkel?
© Illusztráció: Derencsényi István
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Havi tíz felvételnél évente a kiadások között 40-60 ezer forintos eltérés is lehet.

A bankautomatából (ATM) történő készpénzfelvétel jelentős kiadást jelenthet egy év alatt, főként a banki díjak közötti különbségek miatt. Ha havonta tíz alkalomról van szó, akkor éves szinten a kiadások között akár 40-60 ezer forintos eltérés lehet lehet – olvasható a BankRáció.hu friss összeállításában.

Mennyi az annyi?

Magyarországon közel 5 ezer ATM van, ami 3,6 százalékos növekedés a 2015 végi állományhoz képest. A tavalyi növekedés ellenére többéves távlatban az is látszik, hogy nincs komolyabb bővülés vagy csökkenés, az ATM-ek száma ugyanis 4800-5000 között mozog. Ez is mutatja, hogy a bankautomaták az egyik leggyakrabban használt eszközök a banki ügyfelek körében. Ugyanakkor a használatuk jelentős kiadást jelenthet a havi két ingyenes készpénzfelvétet biztosító jogszabály ellenére.

Levett pénzzel…

Mivel sok olyan banki ügyfél van, akik nem szeretnek kártyával fizetni, hanem a kártyáról rendszeresen levett pénzzel fizetnek a mindennapokban, azt vizsgálták, mennyi lesz az éves ATM-es kiadás, ha egy ügyfél havonta 10 alkalommal összesen 150 ezer forintot vesz fel automatából. A végeredmény alapján a legolcsóbb megoldással évente alig több mint 10 ezer forintból is kijöhet az ATM-ezés, a legdrágábbakkal pedig közel 50-70 ezer forint lenne a kiadás. Bár első látásra az online pénzügyi megoldások, szolgáltatások és az elektronikus fizetések térnyerése miatt az ATM-ek jövője megkérdőjelezhető, még nem kell temetni őket. A jövőben részben átvehetik a bankfiókok egyes funkcióit.

HBN