A jövő az okoskamioné

A sofőr hozzáférhet a kulcsfontosságú információkhoz a kabin képernyőjén keresztül
A sofőr hozzáférhet a kulcsfontosságú információkhoz a kabin képernyőjén keresztül - © Fotó: autosvilag.com
Debrecen – Az automatizált vezetés javítja a biztonságot és leveszi a terhet a sofőrök válláról.

A jövő fejlesztéseit bemutató Bosch Mobility Experience 2017 rendezvény egyik legnagyobb sztárja a 40 tonnás VisionX okoskamion volt – számolt be róla az autosvilag.com internetes honlap. A cikkből kiderül, a jövőben a különféle vezetéstámogató rendszerek és az automatizálás kombinációja biztonságosabbá és megbízhatóbbá teszi majd a teherautókat – csaknem annyira, mintha sínen közlekednének. Sőt, a vezetés bizonyos elemeit maga a teherautó veszi majd át.

Vezért követve

Amikor a jármű autópályára ér, egy konvojhoz csatlakozhat – egy tehervonatra emlékeztető, de nem vasúti kocsikból, hanem teherautókból álló sorhoz. Több másikkal együtt egy vezérjárművet követ, amelyhez elektronikusan kapcsolódnak, és amivel folyamatos összeköttetésben állnak. Mivel a konvoj tagjai szinkronban gyorsítanak, fékeznek és manővereznek, teljesen új szintre emelik az automatizált vezetést, javítva a biztonságot és levéve a terhet a sofőrök válláról. A sofőr addig kormányozza a teherautót, amíg megkapja egy megfelelő konvoj azonosító adatait, amelyhez csatlakozva az autópályán, megtervezheti a következő útvonalát, de a teljes irányítás továbbra is a kezében marad. Eközben hozzáférhet minden kulcsfontosságú információhoz a kabin képernyőjén keresztül, és szükség esetén átveheti a volánt. Ugyanez érvényes akkor, amikor egy teherautó elhagyja a konvojt, hogy lehajtson az autópályáról.

Hibrid technológiával

A Bosch VisionX a nehéz terheket fuvarozó közúti áruszállítás világában különösen gazdaságos dízelmotort veszi alapul, és az olyan vezetéstámogató rendszereknél, mint például a hidraulikus szivattyúk, elektromos motorokkal kombinálja azt. A jövő teherautói nemcsak ennek látják majd a hasznát, hanem a konvojban közlekedés előnyeit is élvezik: többek között a koordinált fékezésnek, gyorsításnak és kormányzásnak köszönhetően javuló közlekedésbiztonságot, valamint a jóval gazdaságosabb üzemet. A szélárnyékban autózás ugyanis akár 10 százalékos üzemanyag-megtakarítást is lehetővé tesz. Hálózatba kapcsolt okoseszközként a jövő teherautója a nemzetközi logisztikai folyamatok kulcsfontosságú elemévé válik a szállítási dokumentumok átvételétől és az árufelvételtől kezdve az automatizált manőverekig, amelyekre akkor kerül sor, amikor a jármű eléri úti célját.

Információ dömpingben

A járművek minden szükséges adatot valós időben megkapnak majd a Bosch IoT felhőből, többek között információkat az útvonalról, a közlekedési torlódásokról, az elterelésekről és a célállomáson lévő kirakodási lehetőségekről. A felhő elérésével a fuvarozók és vásárlók bármelyik pillanatban követni tudják majd a teherautó és az áru útját és aktuális helyzetét. Mi több, a sofőröknek lehetőségük nyílik az útvonal mentén parkolóhelyeket keresni és azokat lefoglalni. Bár egy teherautó üzemanyag-fogyasztása kulcsfontosságú eleme az üzemeltetés költségeinek, más tényezők is meghatározóak, például az álló járművek miatti veszteségek.

HBN