A Jobbik szerint elbocsátás vagy bércsökkentés várható az állami szektorban

Akt.:
Budapest, 2012. július 4.,szerda (MTI) – A Jobbik szerint elbocsátásokat vagy bércsökkentést eredményezhet az új munka törvénykönyve az állami szektorban, itt ugyanis az új szabályozás értelmében nincs lehetőség arra, hogy a munkaközi szüneteket a munkaidő részének tekintsék.

 

Bertha Szilvia, a párt országgyűlési képviselője szerdai közleményében arra mutatott rá: a július 1-jén életbe lépett változások értelmében a munkaközi szünetek már nem részei a munkaidőnek, így azt vagy le kell dolgoznia a munkavállalónak – aminek eredményeként kevesebb alkalmazottra lesz szükség -, vagy az időarányos résszel csökken a dolgozó fizetése.

Mint írta, a versenyszférában kollektív szerződés keretében ettől el lehet térni – és továbbra is alkalmazható a régi szabályozás, amely egy nyolcórás műszakban minimum 20 perces, míg egy tizenkét órásban 45 perces szünetet írt elő -, az állami szektorban azonban nincs lehetőség eltérni az új előírásoktól.

“Ahol tehetik, ott természetesen a munkáltatók majd megnövelik az egy főre eső munkaidőt, és az így feleslegessé vált dolgozókat kirúgják. Ahol erre nincs lehetőség, mert például kötött a váltott műszakos időbeosztás, ott a fizetéseket csökkentik” – közölte a képviselő.

Mindez szerinte nem teremt munkahelyeket, ahhoz a bérek közterheinek csökkentésére és vállalkozóbarát gazdasági környezet megteremtésére lenne szükség. A munkahelyek minőségének javításához pedig megfelelő garanciát nyújtó munkajogi szabályozás szükséges, amely pont ellentétes irányú a kormány jelenlegi irányvonalával – véli Bertha Szilvia.

 

 

bet \ bdó

 

MTI