A jelen drámái a deszkákon

A jelen drámái a deszkákon
© Fotó: Matey István
Debrecen – A női sorsok, a(z el)vándorlás és a magyar valóság témái ihlették meg az idei Deszka Fesztiválon szereplő kortárs magyar drámák alkotóit. A Csokonai Nemzeti Színház 10. alkalommal megrendezett szemléjén 17 produkciót láthat a nagyérdemű március 18. és 25. között. Az ország legjelentősebb ilyen jellegű szemléjét több mint 30 millió forintból szervezték, Debrecen 17 millió forinttal állt a rendezvény mellé.

– Rengeteg kortárs drámát vittek színre az elmúlt évben színvonalas, érdekfeszítő formákban, ezért a döntéskor sajgott a szívünk némelyik darab elhagyásáért. Mindezzel együtt érzékeny, izgalmas válogatást tárunk az érdeklődők elé a X. Deszka Fesztiválon – mondta Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője a keddi tájékoztatón. Borbély Szilárd, Hajdu Szabolcs, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Szálinger Balázs, Tar Sándor – csak néhány azon alkotók közül, akiknek a műveik kilépnek a lapokból, s rendezők, színészek bensőjében gyökeret verve elevenné virágoznak a deszkákon. A művek között hét gyermek-ifjúsági előadás van. Az utóbbi években népszerűvé vált Gördeszkán túl idén az Ugródeszka is színesíti a programot. Ennek keretében fővárosi, kaposvári és marosvásárhelyi színművészetis hallgatók mutatják be vizsgaelőadásaikat.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

– A Deszka nem verseny, hanem szemle, együttgondolkodás, amelynek nagyon fontos része a délelőttönként zajló háttérbeszélgetés-sorozat. Az idei házi bölcsek: Árkosi Árpád rendező, Láposi Terka színházpedagógus, Nánay István kritikus, Térey János író, költő, Zsigmond Andrea kritikus – tudtuk meg Ráckevei Annától. A színigazgató szólt arról is, hogy Máthé András fotóművész tárlatával nyílik és Pál István Szalonna és bandájának koncertjével zárul a jubileumi Deszka. Komolay Szabolcs alpolgármester hangsúlyozta: a színház mindig is fontos volt a városnak, ez az esemény pedig egy újabb bizonyíték arra, hogy Debrecen méltó az Európa Kulturális Fővárosa címre.

HBN–HABE
hirdetés