A jegybank devizatevékenysége ellen tüntetnek civilek a Szabadság téren

Budapest, 2012. július 20., péntek (MTI) – Egy devizahiteleseket képviselő szervezet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellen tart tüntetést pénteken Budapesten, mert állásponta szerint a jegybank “ellenérdekeltté vált” a forint árfolyamingadozásának meggátolásában.

Az MNB Szabadság téri székházának közelében mintegy kéttucatnyi civil jelent meg a Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szövetség által meghirdetett megmozduláson.

A tüntetést szervezője, Falus Zsolt Ferenc az MTI-nek azt mondta: azért tiltakoznak, mert álláspontjuk szerint a jegybank a forint gyengülésével mintegy ezer milliárd forint nyereséget termelt az elmúlt három évben, de ezt a pénzt mérlegében más jogcímen jegyzi, így ellenérdekelté vált, hogy a sokszor “uzsoramértékű” törlesztőrészleteket fizetni kényszerülők érdekében beavatkozzon az árfolyam-ingadozásba.

Egy, az MNB-nek átadni kívánt petíciójukban azt követelik, hogy az árfolyamingadozásból keletkezett többletbevételt osszák szét a bankokon keresztül az egyéni devizahiteleseknek, akik már nem tudják fizetni törlesztőrészleteiket, és sokukat kilakoltatás fenyeget, vagy már elveszíttették otthonaikat – mondta a szervező.

MTI