A (jeges) világ ismét Debrecenre figyel

Akt.:
Tóth Ivett
Tóth Ivett - © Fotó: utanpotlassport.hu
Debrecen – A jövő műkorcsolya és jégtánc sztárjai lépnek jégre a Főnix Csarnokban hétfőtől.

Újabb sportos világeseménynek ad otthont Debrecen, március 14–20–a között a junior műkorcsolya és jégtánc világbajnokságot rendezik a Főnix Csarnokban. A cívisvárosi seregszemlén azok az ifjú tehetségek lépnek jégre, akik jó eséllyel pályáznak arra, hogy az elkövetkező téli olimpiákon a dobogóra állhassanak. A hajdúsági világbajnokságon 44 ország 180 korcsolyázó vesz részt, s ezzel máris rekordot döntött az esemény, hiszen korábban még soha ennyi indulóval nem rendeztek junior világversenyt.

A huszonkettedik a sorban

Barcsa Lajos Debrecen alpolgármestere egy korábbi sajtótájékoztatón fontosnak érezte megemlíteni, hogy a junior seregszemlével folytatódik egy nagyszerű tendencia, ami a debreceni világversenyek megrendezését illeti, hiszen a város számtalanszor bizonyította rátermettségét. (Ez lesz egyébként a huszonkettedik világverseny a cívisvárosban.) A politikus a verseny kapcsán kiemelte, ez a rendezés is jól mutatja a város elkötelezettségét a sport iránt, s hangsúlyozta, Debrecen a sportversenyek szervezésével szeretné megerősíteni régiós vezető szerepét, ráadásul a város lakói fogékonyak a minőségi viadalokra, így a korcsolyások versengésére remélhetően sokan látogatnak majd ki a Főnix Csarnokba.

A magyarokról

Engi Klára, a MOKSZ (Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség) pontozásos ágazat sportigazgatója a közelmúltban kihirdette azokat a versenyzőket, akik a cívisvárosban képviselik hazánkat. Női egyéniben Tóth Ivett, férfi egyéniben Böröcz Máté, jégtáncban Wei Kimberly–Fourati Ilias és Marton Villő–Szemko Danyil léphet jégre. A honi szakvezetés Klára Tóth Ivettől döntőbe kerülést, Böröcz Mátétól hibátlan rövid programmal meggyőző bemutatkozást remél, míg a jégtáncosoknál az egyik pár döntőbe kerülését várja, azaz a kűr futása már óriási teljesítmény lenne tőlük.

A világbajnokság lebonyolításával kapcsolatban tudni kell, hétfőn és kedden rendezik a hivatalos edzést. Szerdán viszont már „élesben megy a játék”, ekkor mutatják be a férfiak és a párosok a műkorcsolya rövidprogramjaikat. Csütörtökön jégtánc rövidprogram és páros kűr szerepel műsoron. Pénteken a nők rövidprogramot, a férfiak kűrt futnak. Szombaton a hölgyek és a jégtáncosok kűrjeit csodálhatja meg a nagyérdemű. A vébé vasárnap gálával zárul. A világbajnokság első két napját, azaz a tréningeket ingyen tekinthetik meg a nézők, szerdától napijegyek és bérletek válthatók a ticketpro.hu portálon, illetve a helyszínen.

A mi fiúnk

A magyarok közül elsőként Böröcz Máté mutathatja meg tudását a vébén. Az ifjú tehetség vidám, saját bevallása szerint hétköznapi figura, aki ugrani mindig szeretett, előadni már kevésbé. Azóta kinőtt már ebből a felfogásból, és most az előadásmódban is nagyot szeretne „dobbantani” a debreceni viadalon. Ebben pedig kiváló segítőt talált, hiszen edzője, Gayane Akopyan mellett immár Forgó Kristóffal, a 2014-es budapesti Európa-bajnokság magyar indulójával is együtt dolgozik. Az idei koreográfiáit ő készítette. A 17 éves gimnazista példaképe nem más, mint a a világ- és négyszeres Európa-bajnok spanyol Javier Fernandez, a tengeren túli műkorcsolyázók egyetlen európai kihívója. Mivel a fiatal magyar a technikai elemek szerelmese, a kétszeres olimpiai bajnok szupersztár, de a szocsi téli olimpia után már visszavonult Jevgenyij Plusenkót is igen tiszteli.

Böröcz Máté Fotó: m4sport.hu ©

– Az ugrások mennek a legjobban, a flip a kedvencem, a tripla axelt is gyakoroljuk, a négyfordulatosokkal is próbálkozom – fogalmazott Böröcz Máté, akinek egyik legszebb emléke, hogy a 2014-es budapesti Európa-bajnokság megnyitóján és a gáláján is felléphetett, telt ház és hazai közönség előtt. Ez inspirálja a legjobban a debreceni megmérettetés előtt.

HBN-BN,MI
hirdetés