A javítóintézet új férőhelyeit tartalommal is feltöltik – Vissza kell szocializálódniuk

A javítóintézet új férőhelyeit tartalommal is feltöltik – Vissza kell szocializálódniuk
Debrecen. A debreceni javítóintézet előzetes letartóztatást végrehajtó intézete 36 új férőhellyel bővült, a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma saját hazai forrásából finanszírozta több, mint 280 millióból – tájékoztatott Halász János, a tárca államtitkára a csütörtöki átadó ünnepségen.

A kettős funkciót ellátó intézetbe (előzetesben lévő és javítóintézeti elhelyezésre ítélt fiúk) 14 és 19 éves kor közötti fiúkat zárnak be azon törekvés mentén, hogy sikeresen visszaszocializálódjanak a társadalomba. Ebben az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesülettel közösen végzett komplex felkészítő program segít, amely idén áprilisban kezdődött, s egészen 2014 tavaszáig tart. A program uniós pályázat keretében 64 fiatalnak készít egyéni fejlesztési tervet, s nyújt mentorális szociális gondoskodást, valamint álláskereső, kommunikációs tréninget, és bővíti a pályaorientációs ismereteiket. Kádár Erika, az egyesület projektmenedszere elmondta, hogy öthónapos tanítási ciklusokban 8-8 fiatalt képeznek kiscsoportokban a társadalmi reintegráció érdekében. A program vizsgával zárul, s vélhetően jelentősen csökkenti az oda kerülő fiúk tudáshiányát, változtat a szemléletükön, hogy helyzetüket kárhelyreállításként fogják föl. 

Sajnos szükséges

Sajnos szükség van a javítóintézetekre, gondozni, sőt nevelni kell az itt élő fiatalokat, akik sorsokat, tragédiákat, családi felelőtlen tetteket viselnek – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára, de – mint folytatta – a prevencióra is figyelnek, ezért az új szociális és gyermekvédelmi törvény üzenete az lesz, hogy 12 év alatti gyermek ne kerüljön intézetbe, hanem nevelőszülőkhöz.

 

Bevezetik továbbá a gyermekvédelmi gyám rendszerét, vagyis egyetlen gyám felel majd minden fiatalkorúért, hogy “ne vesszenek el” a családokkal foglalkozó számos szervezet “kezei” között. A böszörményi úti javítóintézet példaértékű munkát végez a szaktudás tanítása terén is, hiszen az oda kerülők nagy problémája az, hogyan jussanak vissza a mindennapi életbe szakma nélkül – hallhattuk – , a fiatalok egyik tevékenységének, a kézműveskedésnek az eredményét láthattuk is ottjártunkkor. Az intézet fogja koordinálni a hamarosan Dunántúlon épülő, 80 férőhelyes újabb javítóintézet tevékenységének kialakítását – tudtuk meg. Az átadó ünnepség a gondozottak műsorával folytatódott, akik később focizni hívták az államtitkárokat. HBN-BB
Képalá: Fotó: Derencsényi István