A játékfüggőség kockázatai

A játékfüggőség kockázatai
Miskolc – Miért hasonlít a szerencsejáték-függőség a kábítószer függőséghez? Hány szerencsejáték függő van hazánkban és hányan veszélyeztetettek?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ a Szerencsejáték Zrt., amikor Magyarországon először 10 ezer fős nagy kutatást végeztetett.

Az Ipsos kutatási eredményeit február 18-án a Szerencsejáték Zrt. Csalogány utcai székházában Somorai László, a társaság szóvivője, marketing igazgatója mutatta be. Beszámolt arról, hogy a felmérés szerint a 18 éves és annál idősebb magyar lakosság 1,2%-a szerencsejáték-függő, azaz kb. 100 ezer ember, további 5,7% pedig mérsékelt rizikófaktorú szerencsejátékos. Soha ilyen nagy mintán végzett vizsgálat nem készült korábban. Most először a Szerencsejáték Zrt. adott megbízást az IPSOS Véleménykutató Zrt.-nek, hogy egy komoly, 10 ezer fős országos vizsgálatban mérje fel a szerencsejáték függőség magyarországi helyzetét és az egyes játékok hatását.

A Szerencsejáték Zrt. által nyújtott játékokra a játékszenvedéllyel küszködők alig költenek több pénzt, mint az átlagos „nem problémás” játékosok, derül ki „A játékszenvedély és felelős játékszervezés” című tanulmányból. Ők a kompetitoroknál: a szórakozóhelyek félkarú rablóinál, kaszinókban, online pókeren játszanak el nagy pénzeket. Bár kétségtelen tény, hogy aki már függő, az mindent, válogatás nélkül játszik. Egy nemzetközi skála alapján készült másik vizsgálat szerint nem a Szerencsejáték Zrt. játékai, fogadásai – pl. a heti gyakoriságú lottók, a Totó, Kenó vagy a gyakran játszható Puttó – számítanak a függőség szempontjából magas kockázatú játékoknak.

A felmérés azt mutatta, hogy a hobbiból játszó, úgynevezett nem problémás játékosok 94%-a választja a Szerencsejáték Zrt. játékait. Ezzel szemben a szerencsejáték-függőknek csak 24%-a az, amelyik csak a társaságnál, 69%-uk mindenhol játszik, de főleg a kompetitoroknál, tehát kaszinókban, játék automatáknál, online szerencsejátékozik. Ez utóbbit 48%-uk választja.

A Szerencsejáték Zrt. felelős játékszervező, a European Lotteries (Európai Lottótársaságok Szövetsége) iránymutatásai alapján mindent megtesz azért, hogy csak olyan játékokat fejlesszen, amelyek nem tartoznak az úgynevezett veszélyes, gyorsan ismétlődő kategóriába, azaz ahol azonnal lehet nyerni és az egyik forduló másodperceken belül követheti a másikat. Ezen túlmenően kutatásokat végeztet a témában és felvilágosító kampányokat szervez. (Hamarosan minden értékesítő helyen hozzáférhető lesz a Társaság által készített felvilágosító füzet, amely a szerencsejáték veszélyeiről és a segítségnyújtás módjairól szól.) A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 67%-a el is várja a társaságtól a kutatások támogatását, 84%-a pedig a felvilágosító kampány szervezését.

A közvélekedés a játékszenvedélyt a súlyos szenvedélybetegségek között tartja számon a tanulmány szerint , de a megkérdezettek keveset hallottak róla. (Érdemes hangsúlyozni, hogy a kábítószereket kipróbálók és használók számát folyamatosan monitorozzák az elmúlt 15 év során – kb. 24 000–re becsülhető a problémás kábítószer-használók száma -, míg a játékszenvedéllyel élőkről ez az első átfogó adat.) A megkérdezettek egy 100 fokú skálán 85-ös súllyal az egyént tették felelőssé a játékszenvedély kialakulásáért, 50-es súllyal a játékostársakat és 42-vel a játékszervezőt.

 Fokozatosan eszkalálódik, kicsiben indul

Hasonlatos az alkoholizmushoz vagy kábítószer-függőséghez a szerencsejáték-szenvedélybetegség kialakulásának folyamata. Fokozatosan eszkalálódik, kicsiben indul: „Csak addig játszom, míg visszanyerem, amit elveszítettem!”, majd végül az érintett számára már követhetetlenné és kezelhetetlenné válik a folyamat.  Az „útjelző köveket” pedig a mértéktelen költésből fakadó eladósodás, a tönkrement egzisztenciák, a széthullott családok jelentik. A kutatás ezért fokozott hangsúlyt fektetett arra, hogy vizsgálja a játékszenvedéllyel élők hozzátartozóinak helyzetét is.

A játékfüggőség társadalmi és egyéni kockázatairól Demetrovics Zsolt, az ELTE Pedagógiai-Pszichológiai Kar Addiktológiai Tanszékének adjunktusa beszélt. Megtudtuk tőle például, hogy a tipikus játékfüggő az 39 éves, és városi férfi. A nők és a falvakban élők közül jóval kevesebben lesznek veszélyeztetettek. Előfordulnak olyan esetek is, amikor a játékfüggő a saját és mások egzisztenciáját is tönkreteszi. Egy vállalkozó cége vagyonát herdálta el erre a célra, egy miskolci könyvelő pedig 30 milliót játszott el.

A Szerencsejáték Zrt, mint felelős játékszervező mindent megtesz azért, hogy a játékok veszélyességéről és hatásairól megfelelő információval lássa el a közvéleményt. Február 25.-én 14 órai kezdettel konferenciát szervez melyre elsősorban pedagógusokat, szociális munkásokat és szakembereket hív meg és itt mutatja be azt a kutatást is, amelyet a Szerencsejáték Zrt. felkérésére a Medián Közvéleménykutató cég végzett a 18 éven aluliak szerencsejátékkal kapcsolatos szokásairól.

B.Gy.