A Jagelló-dinasztia titkai

A Jagelló-dinasztia titkai
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A Jagellók Európában címmel rendeznek április 10-11-én nemzetközi történész konferenciát a Debreceni Egyetemen.

A hazai kutatókon kívül angol, lengyel, cseh, horvát és román középkorászok is előadnak azon a tudományos konferencián, amit a Magyar Tudományos Akadémia és a Debreceni Egyetem „Magyarország a középkori Európában” Lendület-kutatócsoportja rendez Debrecenben a Jagelló-dinasztiával kapcsolatban.

– Kutatócsoportunk célul tűzte ki, hogy erősítsük a magyar középkortudomány nemzetközi ismertségét, láthatóságát, arra törekszünk, hogy megismertessük kutatásainkat a környező országok diplomáciatörténetével foglalkozó kollégáival, ugyanis kutatásaikban nem mindig csapódnak le a magyar eredmények, holott az 1490-1526 között uralkodó Jagelló-dinasztiával, diplomáciájuk kutatásával mindnyájan foglalkozunk – ennek előmozdítására szeretnék komolyabb együttműködést a konferencián is megjelenő országok képviselőivel – ismertette a célokat Bárány Attila, a Lendület-kutatócsoport vezetője, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének professzora.

A konferencia kiemelten foglalkozik a Jagellók dinasztikus kapcsolataival, diplomácia-történetével, de külön szekciót szentelnek a pápai, szentszéki kapcsolatoknak is, valamint a dinasztia reprezentációjáról, az uralkodók udvartartásáról is tanácskoznak a kutatók.

A Jagellók Európában című konferenciához kapcsolódóan az előadások anyagaiból a rendezők lengyel-magyar kettős kiadású tanulmánykötetet jelentetnek meg.

– Debreceni Egyetem –