A húsba vágó hús

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Szinte az egész húsfogyasztó világ „felhördült” akkor amikor a napokban hírét vette, hogy az ENSZ mellett működő Egészségügyi Világszervezet, a WHO az első számú közellenségek, vagyis a rákkeltő anyagok listájára tette a füstölt húsokat és a vörös húsokból készülő húskészítményeket. Orosz Csaba jegyzete.

A szakemberek szerint a túl erős füstölés során keletkező pörzsanyagokkal, adalékanyagokkal, a tartósítószerekkel, ízfokozókkal, állományjavítókkal, színezékekkel van baj. Érdekes módon ezek mind engedélyezett, legálisan használható anyagok. Vagyis rákkeltő, de mégis használható? Ezek után ezeket be fogják tiltani? Eltűnnek majd a boltokból a felvágottak, szalámik? (Szinte mindegyikben vannak ilyesmik. Elég csak az E betűkre gondolni.)

A szegények a hír hatására le fognak mondani az olcsó virsli, a párizsi fogyasztásáról? Mit fognak helyette enni? Génkezelt gabonákat, erősen vegyszerezett, sugárszennyezett zöldségeket, gyümölcsöket? Aztán majd az ENSZ másik szervezete, a világélelmezési megállapítja, hogy ezekből nem terem elég, mégiscsak jó lenne húst is fogyasztani. Végül is amióta ember él a földön mindig evett ilyesmit.

– Orosz Csaba –

Címkék: , ,