A hosszú élet titka: xenohormézis

Akt.:
A hosszú élet titka: xenohormézis
Nem túlzás a címben megfogalmazott állítás, hiszen ez egy tudományos konferencián hangzott el a Debreceni Egyetemen. A xenohormézis a növényekben található különböző hatóanyagok (kapszaicin, kurkumin, resveratrol stb.) hatását vizsgálja az emberi szervezetre.

Szilvássy Zoltán rektor, a program vezető kutatója a konferencián kiemelte: a xenohormézis egy stresszre adott válaszreakciót jelent a biológiai rendszerekben, a fogalmat 11 éve írták le először, ehhez a biológia, kémia és orvosi tudományok együttműködése kellett. A tudományág azokat a növényi hatóanyagokat vizsgálja, amelyeket egy másik élőlény (ember) elfogyaszt, így az egészséget veszélyeztető hatásokkal szemben védetté válik. Az első ilyen hatóanyag, amelyet a tudomány xenohometikus megközelítéssel írt le, a gingko biloba.

 

Szilvássy Zoltán hozzátette: a Kisvárdán létrejövő közösségi főiskola első számú kutatásai területe lesz a xenohomézis, amelyet nemcsak a Debreceni Egyetem támogat, hanem az a nemzetközi kutatóhálózat is, amely a Szeged-Debrecen tengely mentén jött létre neves kutatókkal.

 

Vígh László akadémikus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa a konferencián tartott előadásában a xenohormézis és az öregedés kapcsolatáról beszélt. Úgy fogalmazott: egyre inkább fordulunk a tradicionális élelmiszerek felé, egyre inkább keressük, ami az ősi táplálékokban meg nem változtatott formában van jelen. A xenohormetikumok számunkra kincset érhetnek, hiszen ezen polifenolok stresszfehérje szint növelő képességgel bírnak és a sejtjeink karbantartásáért felelős fehérjéinket képesek helyreállítani, aminek visszafiatalító hatásuk van.

 

A konferencián átadták a Debreceni Egyetem Stressz és stresszválasz ötletpályázatának díjait, amelyet Dr. Tökölyi Jácint az Evolúciós Állattani – és Humánbiológiai Tanszék kutatója nyert, aki egy különleges állatot, az édesvízi hidrát tanulmányozza, amely hihetetlen regenerációs képességével vonta magára a kutatók figyelmét.

 

Tasi Tibor

 hirdetés