A hőség kedvez az árnak

Beindult a hazai termesztésű dinnyék szezonja a piacon
Beindult a hazai termesztésű dinnyék szezonja a piacon - © Fotó: Matey István
Debrecen – Hajdú-bihari dinnye ugyan még nem, de békési már kapható a piacon.

Őszülő halántékú férfi pakolja a tizenvalahány kilós dinnyét a cekkerébe, majd húzza maga után a piacon, miközben ugyanannál a zöldségesnél már egy középkorú asszony hajol a dinnyével terített pult fölé és a félbevágott darabokat vizslatja. – Most veszek először idén magyar dinnyét, de lehetne olcsóbb. Vásároltam külföldit is, azonban nem voltam vele megelégedve. Ennek sokkal vékonyabb a héja és a színe is élénkebb – átnyújtja a kiválasztott darabot a kofának, aki megméri, majd 550 forintot kér a békési gyümölcsért. – Ez még belefér – mondja mo­sollyal az arcán, majd eltűnik a hömpölygő tömegben.

Csökkenhet az ára

– Egy hete árulom a dinnyét, de még nem sokat adtam el belőle, egyelőre napi egy-két mázsa fogy, viszont az ára egy hét alatt harminc forintot csökkent, jelenleg 150 forint kilója – hangsúlyozta az egyik kereskedő, hozzátéve, hogy a hőségben leginkább a görögdinnyét, míg hűvösebb időben a gyümölcs sárga változatát keresik leginkább a vásárlók. A szomszédos árusnál közben már egy hatalmas dinnyét vágnak ketté, a gyümölcs fele kilenc kiló hatvan deka, de hamarosan a másik darab is gazdára talál.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

– Ez az idei első dinnyém, külföldit nem veszek, inkább megvárom a hazait, mert tudom, hogy az minőségi. Az ára még kicsit magas, de ahol gyerek, unoka van, ott megveszi az ember – mondta Mesterné Emike, mialatt a közel tízkilós dinnyét csomagolta a szatyorba.

Ugyanakkor a kofa szerint a következő napokban csökkenhet a gyümölcs ára. Mint mondta, a múlt héten végig esett az eső Medgyesegyházán, most viszont meleg idő várható, ami nemcsak a dinnye érésének, de az árának is kedvez.

HBN-SzM