Magyarország

2013.05.13. 16:45

Erdő Péter megnyitotta a XXI. Szent István Könyvhetet

Budapest, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megnyitotta a XXI. Szent István Könyvhetet hétfőn Budapesten. A rendezvényen 34 kiadó több mint hétezer kiadvánnyal, köztük 62 újdonsággal jelentkezik hétfőtől szombatig új helyszínen, a budapesti Egyetem téren, a Szent István Társulat szervezésében.

Budapest, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megnyitotta a XXI. Szent István Könyvhetet hétfőn Budapesten. A rendezvényen 34 kiadó több mint hétezer kiadvánnyal, köztük 62 újdonsággal jelentkezik hétfőtől szombatig új helyszínen, a budapesti Egyetem téren, a Szent István Társulat szervezésében.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, aki egyben a Szent István Társulat fővédője, kifejezésre juttatta, hogy a könyvhét különösen is fontos most, a hit évében. Erdő Péter arról is beszélt, hogy az ezen az alkalmon megjelent kiadóknak köszönhetően "lelkünk és szellemünk épülésére szolgáló élményekkel, értékes olvasmányokkal gazdagodhatunk." A bíboros annak a kívánságának adott hangot, hogy a megjelent könyvek segítségével erősödjön meg az olvasók hite.

Sarbak Gábor, a Szent István Társulat elnöke bemutatta a könyvhét néhány kiemelkedő kötetét, köztük az idei két Stephanus-díjas szerző műveit. Egyikük, Gianfranco Ravasi bíboros Lámpás a titkok tengerén című könyvében szerepel mások mellett a filozófus Kierkegaard, Pascal és Nietzsche, az írók közül pedig Pirandello és Kafka. A másik kitüntetett, Adamik Tamás klasszika-filológia professzor Sanctissima religio - Vallás- és irodalomtudományi tanulmányok című kötetével jelentkezett.

A társulat elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Joseph Ratzingernek (XVI. Benedek emeritus pápa) megjelent A Názáreti Jézus című sorozatban a harmadik kötete, amely a Megváltó gyermekségtörténetét dolgozza fel Máté és Lukács evangéliumának első két-két fejezetét értelmezve. Mint előző köteteiben, úgy ebben is ötvözi a történeti-kritikai módszert a teológiai és spirituális olvasással - jegyezte meg.

A könyvhéten kapható Andrea Tornielli Ferenc pápa élete, eszméi, szavai című könyve, amelyben bő idézetekkel mutatják be a március 13-án megválasztott katolikus egyházfőt, aki - mint Sarbak Gábor kiemelte - gyakorolja a népi vallásosság különféle megnyilvánulásait, de emellett a legmodernebb technikák lehetőségeivel is él, továbbá nagy tapasztalattal rendelkező előadó, rögtönzéseit pedig nemcsak a katolikus hívek, hanem a keresők, az elesettek és az iskolázatlanok is azonnal értik.

Elhangzott, hogy Orosz Atanáz görögkatolikus püspökkel való beszélgetését Elmer István jegyezte le a Jó pásztorok sorozat keretében Merre vezet az út? címmel. Ebben arra keresik a választ, hogy könnyű vagy nehéz katolikus kereszténynek lenni, a püspök-exarcha élettörténetéből, vallomásaiból pedig az bontakozik ki, hogy kereszténynek lenni természetes állapot - tette hozzá a társulat elnöke.

Kitért arra, hogy a Luther Kiadó olyan könyvet jelentetett meg Elvégeztetett címmel, amelyben a katolikus, református, evangélikus egyházi vezetők és lelkipásztorok Munkácsy Mihály trilógiájáról tartott tárlatvezetéseiken mondott gondolatai szerepelnek. Sarbak Gábor szólt továbbá az Imádkozzatok és buzgón kérjetek! című kötetről, amelyben az idézett bibliai történetek a meghallgatott, szívből jövő fohászok sorát tárják az olvasó elé.

A házigazda röviden bemutatta egyebek mellett a II. János Pál pápa bölcsességei, Dávid Katalin: Egy keresztény értelmiségi Európára néz, Czigány György: Révfalu álom, valamint Nemeshegyi Péter: Istenkereső ember, emberkereső Isten, illetve A szaléziak Magyarországon című kötetet, utóbbihoz Erdő Péter írt előszót.

Rózsa Huba, a Szent István Társulat alelnöke közölte: a XXI. Szent István Könyvhéten részt vesz az Ecclesia Szövetkezet, a Jel Kiadó, a Szent Gellért Egyházi Kiadó, a Szent István Társulat, a protestánsok közül pedig a Harmat, a Kálvin és a Luther Kiadó, valamint a Magyar Bibliatársulat Alapítvány. Ugyancsak standokat állít a könyvhéten az Új Ember Kiadó, a Vigília Kiadó, az Etalon Filmkiadó, továbbá a Kairosz, a L Harmattan, a Tinta és a Püski Kiadó, valamint a Kárpátia Stúdió.

Az eseményen megjelent mások mellett Csomós Miklós főpolgármester-helyettes.

 - MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!