A Hortobágyi Csillagoségbolt-park létrehozása

A Hortobágyi Csillagoségbolt-park létrehozása
A Hortobágyi Csillagoségbolt-park létrehozása
A gyerekek jó része úgy nő fel napjainkban, hogy nem ismeri meg az igazi csillagos égbolt, a Tejút látványát. Ahhoz, hogy megőrizzenek olyan szigeteket, ahonnan láthatók az égbolt csodái akár szabad szemmel is, ahol az élővilág háborítatlansága, az éjszakai természetes tájkép védelme is biztosítható egy éjszakai természetvédelmi programot indítottak.

Ehhez a nemzetközi akcióhoz csatlakoztak hazai védett területek is, melyek közül második a Hortobágyi Nemzeti Park lesz (tavaly egy skóciai nemzeti parkkal együtt a Kaposvártól délre fekvő Zselici Tájvédelmi Körzet lett az első, nemzetközileg is elismert Csillagoségbolt-park Európában). Ez olyan terület, ahol éjszakánként szinte teljesen fényszennyezéstől mentesen tárulhat a látogatók elé a csillagos égbolt látványa.

Az elmúlt évtizedekben rohamosan csökkent azon területek mérete, ahonnan a csillagos égbolt, a Tejút zavaró fényektől mentesen látható. Az emberi települések és létesítmények növekedésével a fölösleges fénykibocsátás is egyre növekszik. Nagyon sok faj él a természetben – például rovarok, madarak, denevérek – amelyeket zavar az ember által telepített mesterséges fényforrások által a természetbe kibocsátott fény.
Mindezeken túl azzal, hogy a csillagos égbolt látványa eltűnik, gyermekeink úgy nőnek fel, hogy nem ismerik sem a Tejutat, sem a Fiastyúkot. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvnunk a jövő nemzedékei számára.  Ezek a tények is indokolták a Hortobágyi Csillagoségbolt-park létrehozását, amely a Zselic után a második lesz a hazai csillagoségbolt-parkok között.

 

“10. Európai Szimpózium az  Éjszakai Égbolt Védelméért”

 

Szeptember 2-4 között rendezték meg Kaposváron a “10. Európai Szimpózium az  Éjszakai Égbolt Védelméért” című konferenciát.
Ebből az alkalomból került átadásra a Hortobágyi Nemzeti Park felterjesztése “Nemzetközi Csillagoségbolt-Park” címre.  A hivatalos dokumentumot Robert Parks az International Dark-sky Association (IDA) ügyvezető igazgatója vette át.

A felterjesztés tartalmazza számos szervezet támogató levelét, a Hortobágyi Nemzeti Park  Kezelési Tervének éjszakai környezettel kapcsolatos részeit, az ehhez tartozó Világítási Tervet és az égbolt minőségének közel 3 éves felmérését. Ez a harmadik felterjesztés, ami Európából érkezett az IDA részére, korábban hasonló címeket csupán észak-amerikai védett területek kaptak. A cím odaítéléséről az IDA Igazgató Tanácsa dönt – feltehetően november közepéig. Pozitív döntés esetén még 2010-ben felavathatják a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkot – ez utóbbi lesz az éjszakai égboltot védő terület hivatalos elnevezése.

 
Szabad szemmel is több ezer csillag látható

 

A park területéről felhőmentes, holdtalan éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható. Derült nyári éjjeleken a Tejút derengése jelent meghatározó látványt. Tavaszi estéken naplemente után, illetve őszi hajnalokon napkelte előtt megpillantható a bolygóközi porról visszaverődő napfény, az állatövi fény. Több, könnyen elérhető pontja van a Csillagoségbolt-parknak, ahol zavaró fényektől távol figyelhetjük meg az égbolt csodáit. A Fecskeház Erdei iskola programjai mellett a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság rendszeresen szervez alkonyati madármegfigyeléssel egybekötött éjszakai csillagnéző túrákat, melyek időpontjai megtalálhatók a http://www.hnp.hu honlapon.

A csillagoségbolt-park honlapja: http://www.csillagpark.hu