“A Hortobágy beüzent Debrecenbe”

Akt.:
"A Hortobágy beüzent Debrecenbe"
"A Hortobágy beüzent Debrecenbe" - © Fotó: magánarchívum
Debrecen – “A Hortobágy beüzent Debrecenbe – Város a megtartó erők metszéspontjában” ez a címe annak a kiállításnak, amelyet április 10-én (csütörtökön) 17 órakor nyitunk meg a Város napja alkalmából a Belvárosi Galériában (Kossuth u.1.).

  • A kiállítást megnyitja: Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója.
  • Köszöntőt mond: Galánfi András, a Népművészet Mestere.
  • Közreműködnek: Németi János, Gyönyörű Zsigmond, Molnár Miklós és zenésztársai, valamint a Hajdú Táncegyüttes táncosai.

A Város Napján hagyományosan megemlékezünk intézményegységeinkben arról, hogy Debrecen egykoron szabad királyi városi rangot kapott. A mostani tárlattal elsősorban a város történelmi, kulturális, gazdasági kapcsolatrendszerének meghatározó nyugati pólusát, a Hortobágyot igyekszünk láttatni egy többrészesre tervezett kiállítás-sorozat első elemeként. A címadás továbbmutat kelet felé, a másik földrajzi-kulturális pólust, az Érmelléket is megidézve Ady sorai által, egy későbbi kiállítást előlegezve.

Debrecen és a Hortobágy több évszázados együttlétezésének ma inkább csak a turisztikai, idegenforgalmi vetületét érzékeljük, holott a fenséges „nagy sömmi” nélkül Debrecen nem az lenne, ami. Látványos fotókon, pásztorművészeti emlékeken és a továbbélő népművészet mai gyönyörű darabjain keresztül a „magyar sztyeppe” lelkületét, ahogyan Lükő Gábor, a Déri Múzeum egykori „múzeumőre” fogalmazott, a magyar lélek – nem anyagi és tárgyias – formáit kívánjuk közelebb hozni e tárlattal a debreceni közönséghez.

A Hortobágyot bemutató kiállítás első egysége a Hortobágyot emblematikusan meghatározó magyar szürkét állítja elénk nagyméretű fotótablókon Gencsi Zoltán jóvoltából, második egysége ifj. Berde Sándor pásztorportré-fotóiból, illetve Andics Árpád cifraszűr-képeiből válogat, míg a harmadik tematikus egység a pásztorkultúra tárgyi emlékeire fókuszál, kiegészítve azt a továbbélő népművészet darabjaival, azaz mai pásztorművészeti-kézműves remekekkel.

E helyen szeretnénk külön is megköszönni a Déri Múzeum vezetésének, a magángyűjtőknek és a kiváló kortárs népművészeknek a tárlat megrendezéséhez nyújtott önzetlen segítséget.

A kiállítás május 16-ig tekinthető meg hétköznapokon 9-18 óráig.

A tárlathoz kapcsolódóan április 25-én, 17-19 óráig Debrecen és a Hortobágy közös múltjáról, jövőjéről beszélgetünk a kiállítókkal és a meghívott vendégekkel.

– Debreceni Művelődési Központ –